Mięsa

Pasztet drobiowy

/

Tradycyjny domowy pasztet drobiowy. Smakuje wyśmienicie zarówno z pieczywem jak i bez :) Możecie go upiec nie tylko od święta.

Składniki:

udko z kurczaka (ok. 300 gram)

polędwica z piersi z indyka (ok. 300 gram)

2 liście laurowe

4-5 ziaren ziela angielskiego

średnia cebula

1-2 łyżki masła

1 łyżeczka startego świeżego imbiru

1 ząbek czosnku

¼ łyżeczki gałki muszkatołowej

1 łyżeczka suszonego tymianku

sól, pieprz

włoszczyzna:

1 pietruszka

2 marchewki

kawałek pora (około 5 cm)

mały kawałek selera

2 gałązki natki pietruszki

 

 

Krok po kroku:

1. Mięso umyć, włoszczyznę umyć i obrać. Włożyć wszystko do garnka, dodać liście laurowe oraz ziele angielskie, zalać zimną wodą i ugotować do miękkości.

2. Wyjąć mięso oraz warzywa na talerz, żeby ostygły. Cebulkę pokroić i podsmażyć na maśle.

3. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Mięso, włoszczyznę oraz podsmażoną cebulkę zmielić w maszynce. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, starty imbir, gałkę oraz tymianek. Doprawić do smaku solą i pieprzem (według gustu). Wymieszać całość ręką. Spróbować i doprawić jeśli potrzeba. Na koniec dodać jajko i wymieszać.

4. Formę do keksówki wysmarować masłem i wyłożyć do niej przygotowaną masę. Włożyć do piekarnika na około godzinę. Kiedy pasztet ostygnie można go przełożyć na talerz. Przechowywać w lodówce.

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>