Wystarczą 3 główne składniki, ulubiony dodatek (ryż, kasza, makaron) i smaczne danie gotowe :)  Sos, którym polejemy mięso po podsmażeniu nada mu pyszny orientalny smak. Moją wołowinę z warzywami zaserwowałam z makaronem gryczanym. Pychotka :)

Składniki:

ok. 500 gram wołowiny bez kości

1 czerwona papryka

100 gram zielonej fasolki szparagowej (może być mrożona)

2 łyżki oliwy

sól

sos:

5 łyżek sosu sojowego

3 łyżki płynnego miodu (np. akacjowego)

3 łyżki wody

1 ząbek czosnku

¼ łyżeczki chili w proszku

¼ łyżeczki cynamonu

2 łyżki sezamu

dodatkowo:

posiekany szczypiorek

sezam do posypania

 

 

Krok po kroku:

1. Wołowinę pokroić na małe ok. 2 cm kawałki. Paprykę pokroić w paski, fasolkę pokroić na 3-4 cm kawałki. Na patelni rozgrzać oliwę i wrzucić mięso. Smażyć po około 2-3 minuty z każdej strony. Wlać sos i przykryć pokrywką.

2. Po około 15-20 minutach wrzucić warzywa. Dusić do momentu aż warzywa będą al dente lub miękkie- w zależności od gustu.

3. Wołowinę z warzywami podawać z ulubionymi dodatkami, na koniec posypać świeżym szczypiorkiem i ziarnami sezamu.

 

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>