Dyniowe inspiracje- tym razem babeczki z dodatkiem purée z dyni oraz kawałkami czekolady. Istnieje wiele odmian dyni, jednak do pieczenia polecam wybrać hokkaido. To bardzo wdzięczne warzywo, które warto wykorzystać w kuchni  zarówno do słodkich jak i wytrawnych dań. Nie bójcie się eksperymentować  :)

Pamiętajcie, że purée z dyni możecie zamrozić, więc jak Wam zostanie to nie wyrzucajcie tylko wrzućcie do zamrażalnika i wykorzystajcie przy najbliższej okazji :)

Składniki na 6 sztuk:

1 szklanka mąki

1/3 szklanki cukru trzcinowego

½ łyżeczki proszku do pieczenia

¼ łyżeczki sody oczyszczonej

¾ szklanki purée z dyni*

1/3 szklanki mleka

1/3 szklanki oleju kokosowego

3 kostki czekolady mlecznej

*dynię pokroić na mniejsze kawałki, usunąć pestki i upiec w piekarniku skórką do dołu w 200 stopniach przez około 25-30 minut. Upieczoną dynię zmiksować blenderem na gładkie purée.

 

 

Krok po kroku:

1. Piekarnik nastawić na 180 stopni. Do miski wsypać wszystkie suche składniki i wymieszać.

2. Roztopić w mikrofali lub w kąpieli wodnej olej kokosowy, aby miał płynną konsystencję. Dodać mleko oraz purée z dyni. Wymieszać.

3. Do suchych składników dodać mokre i połączyć w jednolitą masę. Każdy kawałek czekolady pokroić na 6 części.

4. Przygotować foremki, do każdej nałożyć ciasta do ok. 3/4 wysokości. Po środku ułożyć po 3 małe kawałki czekolady. Piec około 20- 25 minut, do tzw. suchego patyczka.

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>