Babeczki o delikatnym waniliowym smaku z polewą czekoladową to smakowity deser w sam raz do kawy czy herbaty. W wersji wielkanocnej można dodatkowo udekorować kolorowymi czekoladowymi jajeczkami. Do tego wypieku użyłam 12 miniforemek z kominem, ale możecie upiec w klasycznych foremkach na muffiny i ozdobić według własnego gustu. Smacznego!

Składniki:

 1,5 szklanki mąki pszennej

3 łyżki cukru

1 łyżeczka proszku do pieczenia

3/4 szklanki mleka

1 łyżka śmietany 18 %

75 gram masła

1 duże jajo

kilka kropel ekstraktu waniliowego

dodatkowo:

2 łyżki cukru pudru

1 łyżeczka kakao

około 2-3 łyżeczek gorącej wody

czekoladowe jajeczka do dekoracji

 

 

Krok po kroku:

1. Mąkę, cukier puder i proszek do pieczenia przesiać do miski.

2. Masło roztopić w garnuszku lub w mikrofali i zostawić do ostygnięcia.

3. Jajko rozbełtać, dodać mleko, śmietanę, kilka kropel wanilii oraz przestudzone masło. Wymieszać.

4. Na koniec połączyć suche i mokre składniki za pomocą szpatułki. Zostawić ciasto na 15 minut. W tym czasie rozgrzać piekarnik do 190 stopni.

5. Foremki do babeczek rozłożyć na blasze i napełnić do około 3/4 objętości.

6. Piec przez około 15- 20 minut (w zależności od piekarnika) na jasnozłoty kolor. Zostawić do ostygnięcia, a następnie wyjąć z foremek.

7. Polewa czekoladowa: cukier puder oraz kakao wymieszać energicznie z gorącą wodą (dodawać po łyżeczce), aż do uzyskania gęstej, lejącej konsystencji.

8. Babeczki polać płynną czekoladą i udekorować jajeczkami.

 

 

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>