Czy Wam również te biszkoptowe ciastka przekładane marmoladą kojarzą się z dzieciństwem? Ukrywają się pod różnymi nazwami- bitki czy baletki. Dla mnie pozostaną baletkami, których smaku się nie zapomina. Zawsze można skoczyć do piekarni, żeby ich skosztować, ale takie domowe robi się naprawdę szybko i łatwo. Pamiętajcie tylko, że jajka powinny mieć temperaturę pokojową i możecie zabierać się do pieczenia. Przepis na dwie blachy pojedynczych ciasteczek. Do przełożenia zazwyczaj używam marmolady wieloowocowej lub truskawkowej, ale pewnie każda będzie smaczna :)

Składniki:

4 jaja

100 gram mąki pszennej

100 gram cukru pudru

szczypta soli

marmolada do przełożenia ciastek

mak do posypania

 

 

Krok po kroku:

1. Piekarnik nastawić na 180 stopni.

2. Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę, następnie dodawać stopniowo cukier puder nie przestając miksować. Na koniec dodać żółtka, wymieszać do połączenia i wyłączyć mikser.

3. Mąkę z solą przesiać do jajecznej masy i delikatnie łopatką wymieszać składniki.

4. Blachy wyłożyć papierem. Do rękawa z okrągłą tylką nakładać ciasto i wyciskać na blachę krążki o średnicy ok. 5 cm, pozostawiając odstępy między ciastkami. Ciastka posypać makiem i włożyć do piekarnika na 10-12 minut. Pieczemy obie blachy na raz.

5. Ciastka po ostudzeniu składamy przekładając marmoladą.

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>