Puszyste ciasto z jabłkami oraz cynamonową kruszonką. Szybkie w przygotowaniu, potem tylko do piekarnika i czekamy aż pięknie wyrośnie. Przed upieczeniem masa na ciasto ma gęstą konsystencję, dlatego możemy na niej układać jabłka bez obaw, że się zapadną. Do ciasta zamiast masła możecie użyć oleju rzepakowego. Do przepisu użyłam niewielkiej okrągłej formy o średnicy 20 cm. Gotowe ciasto przechowujcie w zamkniętym pojemniku w chłodnym miejscu.

Składniki:

ciasto:

1 ¹⁄³ szklanki mąki pszennej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

½ łyżeczki sody oczyszczonej

½ szklanki mleka

150 gram jogurtu naturalnego

50 gram masła

1 duże jajo

1/3 szklanki cukru trzcinowego

kruszonka:

1½ łyżki cukru trzcinowego

2 łyżki mąki pszennej

½ łyżeczki cynamonu

1½ łyżki masła

plus:

2 słodkie jabłka

masło do wysmarowania formy

 

 

Krok po kroku:

1. Piekarnik nastawiamy na 180 stopni. Masło roztapiamy w rondelku lub w mikrofali. Odstawiamy do ostygnięcia.

2. Składniki na kruszonkę umieszczamy w misce i rozcieramy masę między palcami do uzyskania kruszonki. Wstawiamy do lodówki.

3. Mąkę z proszkiem i sodą przesiewamy do miski i mieszamy.

3. Jajko, mleko oraz jogurt wlewamy do osobnej miski i mieszamy, na koniec dodajemy przestudzone masło. Dodajemy suche składniki i łączymy w całość.

4. Formę do pieczenia (ja upiekłam w okrągłej o średnicy  20 cm) posmarować masłem i wyłożyć na nią ciasto.

5. Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w cienkie plasterki- półksiężyce. Układamy je na cieście.

6. Wierzch posypujemy kruszonką i wkładamy do piekarnika na około 40 minut lub do suchego patyczka.

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>