Takie drożdżowe bułeczki nadadzą się na świąteczne śniadanie i nie tylko. Najlepsze są zaraz po ostygnięciu. Puszyste, ze słodkim makowym nadzieniem w środku i polane lukrem. Moje bułeczki upiekłam w formie do muffinek, ale możecie je również upiec na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Trzeba wtedy zachować odstępy między bułeczkami, bo urosną. Oczywiście będą miały inny kształt, ale w smaku będą równie dobre. Smacznego! :)

Składniki:

ciasto:

2 szklanki mąki pszennej

1/2 szklanki mleka

szczypta soli

2 jaja

50 gram masła (roztopionego i przestudzonego)

rozczyn:

25 gram drożdży

2 łyżeczki cukru

1 łyżka mąki

3 łyżki mleka

masa makowa:

50 gram maku mielonego

2 łyżki cukru trzcinowego

1 łyżka płynnego miodu

1/3 szklanki mleka

2-3 łyżki rodzynek sułtańskich

¼ łyżeczki cynamonu

½ łyżeczki przyprawy do piernika

lukier:

3 łyżki cukru pudru

1-2 łyżeczki soku z mandarynki (lub ciepłej wody)

plus:

1 żółtko do posmarowania

 

 

Krok po kroku

1. Zrobić rozczyn: w misce rozetrzeć drożdże z cukrem. Kiedy będą płynne dodać łyżkę mąki oraz mleko. Zamieszać i odstawić na około 15 minut.

2. Do miski przesiać mąkę z solą, dodać mleko, jajka oraz rozczyn drożdżowy. Wyrobić jednolite ciasto. Dodać roztopione i przestudzone masło i wyrabiać ciasto przez około 10 minut. ciasto będzie się kleić, ale dzięki temu po upieczeniu będzie puszyste i mięciutkie. Uformować z niego kulę i odstawić na podsypaną mąką stolnicę lub do miski na około 1-1½ h przykryte ściereczką.

3. W międzyczasie przygotować masę makową. Wszystkie składniki umieścić w miseczce i wymieszać. W razie potrzeby dodać trochę więcej mleka, tak żeby masa była zwarta. Odstawić do lodówki.

4. Formę do muffinek smarujemy odrobiną masła. Kiedy ciasto urośnie odrywać po małym kawałku wielkości mandarynki (można od razu podzielić na 10 części) i formować okrągłe koła. Na środek nałożyć około 1 łyżeczkę masy makowej i ulepić bułeczki. Układamy je w formie. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 minut do wyrośnięcia. Piekarnik nastawiamy na 180 stopni.

5. Bułeczki smarujemy z wierzchu żółtkiem. Wkładamy formę do piekarnika na około 15 minut, aż się ładnie zarumienią.

6. Po wystudzeniu polewamy je lukrem. Do filiżanki wsypujemy cukier puder i dodajemy sok lub wodę. Rozcieramy cukier, tak aby otrzymać jednolitą masę. Następnie polewamy nim nasze bułeczki.

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>