Na słodko

Karpatka

/

Specjalnie dla wielbicieli tego przekładanego kremem budyniowym ciastka. Przepis wypróbowany już przeze mnie wielokrotnie. Dawno temu znalazłam w starej książce kucharskiej pożółkłą kartkę z kalendarza z 1987 roku, na której zapisany był przepis na karpatkę. Do dziś przechowuję tą „ściągę” na w moim notesie. Zrobiłam tylko niewielką modyfikację w kremie i przekazuję dalej w Wasze ręce :)

Składniki:

ciasto:

1 szklanka zimnej wody

1/2 kostki masła (100 gram)

1 szklanka mąki pszennej

4 jaja

krem:

1/2 litra mleka

1 szklanka cukru pudru

3 łyżki skrobi lub mąki ziemniaczanej

2 żółtka

1 jajo

1/2 kostki masła

kilka kropel aromatu waniliowego

 

 

Krok po kroku:

1. Ciasto: piekarnik nastawić na 190 stopni. W rondelku zagotować wodę z masłem, dodać mąkę cały czas mieszając trzepaczką, na koniec dodawać po kolei jaja nie przerywając mieszania. Mieszać do uzyskania jednolitej gęstej i klejącej masy.

2. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Rozsmarować na nim masę (najlepiej za pomocą silikonowej łopatki) na 2 prostokąty takiej samej wielkości. Włożyć do piekarnika na około 45 minut. Wyjąć i ostudzić.

3. Krem: w misce zmiksować jaja, cukier puder i mąkę. W rondelku zagotować mleko i dolewać do niego powoli masę jajeczną cały czas mieszając (powinna być bardzo gęsta i odchodzić od garnka). Ostudzić masę. W misce utrzeć masło, dodać aromat waniliowy oraz stopniowo ostudzoną masę ciągle mieszając.

5. Jeden płat ciasta posmarować kremem i przykryć drugim lekko dociskając. Włożyć do plastikowego pojemnika, a następnie do lodówki na kilka godzin albo na noc.

 

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>