Na słodko

Pączki z dziurką

/

Nie liczymy kalorii i robimy pączki ;) Pamiętajcie, że do wyrobienia ciasta musicie włożyć całe swoje serducho. Nie przejmujcie się, że na początku będzie bardzo klejące i wyrabiajcie dalej. Ma być elastyczne, dzięki temu pączki po usmażeniu będą puszyste. Do smażenia najlepszy będzie smalec albo olej rzepakowy. A potem możecie zaszaleć i wykończyć je tak jak lubicie. Moje pączki polałam lukrem i posypałam kawałkami kakaowych ciastek, posypką czekoladową i kolorowymi drażetkami. Możecie też zrobić polewę czekoladową. Jest mnóstwo opcji ;) Powodzenia!

Składniki (15 sztuk):

500 gram mąki pszennej

7 gram suszonych drożdży lub 14 gram świeżych (wtedy należy zrobić zaczyn*)

1 szklanka ciepłego mleka (250 ml)

50 gram cukru pudru

2 łyżki roztopionego masła

2 jaja

szczypta soli

smalec do smażenia (4 kostki)

lukier:

2 łyżki gorącej wody

około 6-8 łyżek cukru pudru

*do wysokiego naczynia wlać połowę ciepłego mleka, dodać świeże drożdże oraz łyżkę cukru pudru i zamieszać. Odstawić zaczyn na 15 minut, aż drożdże zaczną pracować i utworzy się piana na powierzchni.

 

 

Krok po kroku:

1. Na stolnicę przesiać mąkę z cukrem pudrem, dodać suche drożdże (lub zrobiony zaczyn) i wymieszać. Zrobić wgłębienie, wbić jajka i wlać mleko. Zagnieść ciasto, wyrobić przez kilka minut i dodać sól oraz roztopione i przestudzone masło. Wyrabiać jeszcze około 10-12 minut do momentu, aż ciasto będzie elastyczne i z łatwością będzie odchodziło od ręki. Starać się nie podsypywać mąką lub podsypywać jak najmniej. Na koniec uformować kulę, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1-1½h.

2. Odrywać kawałki i w dłoniach formować krążki o grubości ok. 1-1,5 cm i średnicy ok. 9-10 cm, na środku wyciąć foremką koło o średnicy 4-5 cm. Pączki układać na stolnicy lub brytfance podsypanej mąką zostawiając wolną przestrzeń, ponieważ muszą podwoić swoją objętość. Przykryć je ściereczką i zostawić do wyrośnięcia na 30 minut.

3. Pączki smażyć w mocno rozgrzanym głębokim tłuszczu (temperatura 170-175 stopni) po około 1-2 minuty z każdej strony. Można sprawdzić wykałaczką czy ciasto nie jest surowe, jeśli nie jesteście pewni. Po wyjęciu odkładać pączki na ręczniki papierowe.

4. Lukier: w miseczce utrzeć łyżeczką cukier puder z wodą na gładką, lśniącą i dosyć gęstą białą masę. Jeśli jest za rzadka dodać więcej cukru.

5. Pączki polać lukrem i udekorować według własnych upodobań np. kolorowymi czekoladowymi drażetkami.

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>