Na słodko

Pierniki z nadzieniem

/

Pyszne mięciutki pierniczki wypełnione truskawkową marmoladą oraz delikatnie polane lukrem. Na święta nie może ich zabraknąć! Jeśli chodzi o nadzienie możecie użyć dowolnej marmolady według preferencji :) Pierniczki przechowywane w szczelnie zamkniętym pojemniku mogą poleżeć nawet do trzech tygodni, więc warto zrobić je wcześniej.

Składniki:

2 szklanki mąki pszennej

2 łyżki przyprawy do piernika

szczypta soli

1 duże jajko

2-3 łyżki mleka

120 gram miodu

1/3 szklanki cukru trzcinowego (lub białego)

2 łyżki masła

nadzienie:

kilka łyżeczek marmolady

lukier:

4 łyżki cukru pudru

1 łyżeczka ciepłej wody

 

 

Krok po kroku:

1. Do rondelka wlać miód, dodać cukier i masło. Gotować na małym ogniu aż masło i cukier się rozpuszczą, mieszając od czasu do czasu. Odstawić do ostygnięcia.

2. Do miski wsypać mąkę z solą i przyprawą do piernika. Wymieszać. Wbić jajko oraz przestudzony miód. Zagnieść ciasto na jednolitą masę, pod koniec dodając mleko. Ciasto będzie się kleiło. Przykryć miskę folią i wstawić do lodówki na 10-15 minut.

3. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni. Wyjąć ciasto i podzielić na dwie części. Stolnicę podsypać mąką. Z jednej części uformować kulę i spłaszczyć. Przykryć papierem pergaminowym i rozwałkować na ciasto o grubości ok. 2-3mm (dzięki temu wałek nie pobrudzi się i nie przyklei się do ciasta). Ciasto odłożyć na bok na deskę. W ten sam sposób rozwałkować drugi kawałek. Nałożyć po ok. pół łyżeczki marmolady w odstępach (jak na 1 zdjęciu powyżej), tak żeby można było wykrawać ciastka. Przykryć starannie drugim kawałkiem ciasta i delikatnie docisnąć ciasto wokół marmolady. Wykrawać ciastka i układać na wyłożoną papierem blachę.

4. Piec około 10-12 minut, kontrolując żeby się nie przypiekły.

5. Kiedy pierniczki ostygną można polać je lukrem. Do filiżanki wsypać cukier puder, dodać wodę i rozetrzeć łyżeczką na jednolitą, płynną i dosyć gęstą masę. Polać nią pierniki.

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>