Pyszne mięciutki pierniczki wypełnione truskawkową marmoladą oraz delikatnie polane lukrem. Na święta nie może ich zabraknąć! Jeśli chodzi o nadzienie możecie użyć dowolnej marmolady według preferencji :) Pierniczki przechowywane w szczelnie zamkniętym pojemniku mogą poleżeć nawet do trzech tygodni, więc warto zrobić je wcześniej.
Składniki:
2 szklanki mąki pszennej
2 łyżki przyprawy do piernika
szczypta soli
1 duże jajko
2-3 łyżki mleka
120 gram miodu
1/3 szklanki cukru trzcinowego (lub białego)
2 łyżki masła
nadzienie:
kilka łyżeczek marmolady
lukier:
4 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka ciepłej wody
Krok po kroku:
1. Do rondelka wlać miód, dodać cukier i masło. Gotować na małym ogniu aż masło i cukier się rozpuszczą, mieszając od czasu do czasu. Odstawić do ostygnięcia.
2. Do miski wsypać mąkę z solą i przyprawą do piernika. Wymieszać. Wbić jajko oraz przestudzony miód. Zagnieść ciasto na jednolitą masę, pod koniec dodając mleko. Ciasto będzie się kleiło. Przykryć miskę folią i wstawić do lodówki na 10-15 minut.
3. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni. Wyjąć ciasto i podzielić na dwie części. Stolnicę podsypać mąką. Z jednej części uformować kulę i spłaszczyć. Przykryć papierem pergaminowym i rozwałkować na ciasto o grubości ok. 2-3mm (dzięki temu wałek nie pobrudzi się i nie przyklei się do ciasta). Ciasto odłożyć na bok na deskę. W ten sam sposób rozwałkować drugi kawałek. Nałożyć po ok. pół łyżeczki marmolady w odstępach (jak na 1 zdjęciu powyżej), tak żeby można było wykrawać ciastka. Przykryć starannie drugim kawałkiem ciasta i delikatnie docisnąć ciasto wokół marmolady. Wykrawać ciastka i układać na wyłożoną papierem blachę.
4. Piec około 10-12 minut, kontrolując żeby się nie przypiekły.
5. Kiedy pierniczki ostygną można polać je lukrem. Do filiżanki wsypać cukier puder, dodać wodę i rozetrzeć łyżeczką na jednolitą, płynną i dosyć gęstą masę. Polać nią pierniki.