Semifreddo z truskawkami oraz dodatkiem orzechów specjalnie dla amatorów lodowych deserów. Osobiście uwielbiam jego konsystencję zbliżoną do lodów domowej roboty. Delikatnie śmietankowy smak z orzeźwiającą nutką owocową oraz chrupiącymi kawałkami orzechów laskowych to idealne połączenie na pyszny letni deser.

Składniki:

3 jaja

200 gram śmietanki 36 %

6 łyżek cukru

200 gram truskawek

100 gram orzechów laskowych

1 łyżka płynnego miodu

 

 

Krok po kroku:

1. Do rondelka wrzucić truskawki i zasypać 2 łyżkami cukru. Gotować na wolnym ogniu, aż truskawki rozpadną się i masa zgęstnieje.

2. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i rozłożyć na nim orzechy. Wstawić do piekarnika na około 15 minut, po tym czasie wyjąć i ostudzić, a następnie zdjąć skórkę (powinna łatwo odchodzić od orzecha). Obrane orzechy zmiksować, dodać łyżkę miodu i delikatnie wymieszać.

3. Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywno. Żółtka utrzeć z 4 łyżkami cukru. W osobnej misce ubić śmietankę. Do masy jajecznej dodać śmietankę, a następnie pianę z białek powoli i delikatnie mieszając aż całość się połączy.

4. Formę wyłożyć folią, na spód wylać truskawkową masę, a na nią masę jajeczno- śmietankową. Po wierzchu posypać orzechami. Przykryć folią i wstawić do zamrażalnika na kilka godzin, a  najlepiej na całą noc.

5. Wyjąć formę na kilka minut przed podaniem. Przekręcić formę do góry dnem na talerz i wyjąć z formy. Zdjąć folię. Teraz można kroić w plastry i podawać. Przechowywać w zamrażalniku.

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>