Tym razem sernik przekładany masą czekoladową z malinami :)

Składniki:

masa czekoladowa:

100 gram masła

100 gram gorzkiej czekolady

3 jajka

½ szklanki cukru

2 łyżki mąki

masa sernikowa:

500 gram zmielonego twarogu

2 łyżki mąki ziemniaczanej

3 jajka

1 szklanka cukru pudru

plus:

maliny

 

 

Krok po kroku:

1. Masa czekoladowa: masło z czekoladą rozpuścić w kąpieli wodnej lub w mikrofali. Odstawić do ostygnięcia.

2. Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę, następnie dodawać partiami cukier nie przestając ubijać. Zmniejszyć obroty i dodać żółtka oraz mąkę. Na koniec powoli wlać czekoladową masę mieszając delikatnie łopatką do połączenia składników.

3. Piekarnik nastawić na 170 stopni.

4. Masa sernikowa:  białka oddzielić od żółtek. W jednej misce utrzeć żółtka z połową cukru pudru (½szklanki) na jasną masę. Następnie dodać twaróg i mąkę ziemniaczaną, wymieszać.

5. W osobnej misce ubić białka na sztywną pianę, na koniec dodawać partiami resztę cukru pudru (½szklanki). Ubitą pianę dodawać partiami do masy sernikowej delikatnie mieszając szpatułką.

6. Na formę wyłożoną papierem wylać około ¾ masy czekoladowej, na nią wylać masę sernikową, posypać garścią malin i wylać resztę masy czekoladowej rozprowadzając nierówno łopatką. Na wierzchu posypać garścią malin. Włożyć do piekarnika na około 45-50 minut.

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>