Kruche ciasto z miękkim, puszystym, migdałowym wnętrzem z malinami. Ten deser sprawdzi się o każdej porze roku, nie tylko w letnie dni. Tartaletki najlepiej smakują zaraz po wystudzeniu, posypane dodatkowo cukrem pudrem znikają raz dwa! Przygotujcie foremki do pieczenia, moje mają średnicę u podstawy 8 centymetrów.

Składniki: (3 porcje)

spód:

120 gram mąki

50 gram masła

2 żółtka

2 łyżki cukru pudru

nadzienie:

50 gram płatków migdałów

2 łyżki mąki

2 łyżki cukru pudru plus do posypania

2 białka

szczypta soli

kilkanaście malin

 

 

Krok po kroku:

1. Z podanych składników na spód zagniatamy ciasto, owijamy folią i wkładamy do lodówki na około 30 minut.

2. Masło ucieramy z cukrem pudrem, dodajemy mąkę oraz płatki migdałów (można je pokruszyć i dopiero dodać). W osobnej misce ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywno. Białka dodajemy do naszej migdałowej masy i całość delikatnie mieszamy. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.

3. Foremki smarujemy masłem. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy, wylepiamy nim foremki i nakłuwamy widelcem. Do środków nakładamy naszą masę migdałową i wkładamy w nią po kilka malin.

4. Pieczemy około 25 minut. Po wystudzeniu wyjmujemy ciastka z foremek. Można dodatkowo posypać po wierzchu cukrem pudrem oraz płatkami migdałów. Smacznego!

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>