Ulubione

Najlepsza pizza

/

Najlepsza pizza jaką można zrobić w domowych warunkach. Cienkie ciasto z lekko chrupiącym brzegiem plus ulubione dodatki. Na mojej pizzy jest, poza pysznym sosem pomidorowym, mozzarella, szynka parmeńska oraz rukola. Dodatki dobierzcie według gustu, tylko pamiętajcie, żeby nie przesadzić z ilością, bo placek ich nie udźwignie. Do zrobienia ciasta koniecznie poszukajcie mąki pszennej typu 00 (włoska do pizzy). Pizzę najlepiej piec na kamieniu, ale jeśli nie macie to musi wystarczyć blacha ;) Ciasto i sos można przygotować dzień wcześniej i przechowywać w lodówce. Smacznego! :)

Składniki:

ciasto:

800 gram mąki pszennej typu 00

około 450 mililitrów wody niegazowanej

8 gram drożdży w proszku

2 łyżki mleka

1 łyżeczka cukru

1 łyżeczka soli

2 łyżki oleju

sos:

800 gram pomidorów bez skórki (mogą być z puszki)

2 średnie szalotki

3 ząbki czosnku

3 łyżki oliwy z oliwek

2 łyżeczki suszonej bazylii lub kilka posiekanych listków świeżej bazylii

2 łyżeczki suszonego oregano lub kilka posiekanych gałązek świeżego oregano

sól, pieprz

dodatki na jedną pizzę:

2 plastry szynki parmeńskiej

1 kulka mozzarelli

2-3 łyżki startej mozzarelli

garść rukoli

 

 

Krok po kroku:

1. Ciasto: do wysokiego pojemnika wlać 400 ml wody, mleko, dodać cukier, drożdże i zamieszać. Odstawić na chwilę.

2. Na stolnicę wysypać mąkę. Zrobić wgłębienie i wlać zaczyn z drożdży. Zagnieść ciasto (jeśli potrzeba dodać więcej wody), a następnie wyrabiać przez około 15 minut. Pod koniec wyrabiania dodać sól oraz dodawać po łyżce oleju, ugniatać do momentu aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Podzielić na 5 części i z każdego uformować spłaszczone kule. Na blasze wyłożyć papier do pieczenia, oprószyć mąką i układać kule w odstępach, ponieważ podwoją swoją objętość. Przykryć szczelnie folią i odstawić do lodówki na kilka lub kilkanaście godzin. Możecie przechowywać w lodówce nawet do 48h. Jeśli robicie pizzę na „dzisiaj” to odstawcie ciasto w ciepłe miejsce na 1½-2h.

 

3. Sos pomidorowy: szalotki i czosnek posiekać, pomidory pokroić w kotkę. W rondelku rozgrzać oliwę, wrzucić szalotki i podsmażyć, następnie wrzucić czosnek i po minucie dodać pomidory. Gotować na średnim ogniu aż płyn się zredukuje i sos zgęstnieje. Doprawić do smaku solą, pieprzem i ziołami.

4. Piekarnik z blachą w środku lub kamieniem do pizzy rozgrzać do 220 stopni.

5. Stolnicę podsypać mąką, wyjąć ciasto i uformować ręką placek o średnicy ok. 25cm. Oprószyć delikatnie mąką i położyć na cienkiej desce posypanej mąką (żeby ciasto nie przywarło do powierzchni).

6. Placek posmarować cienką warstwą sosu, ułożyć pokrojoną w plastry mozzarellę, kawałki szynki parmeńskiej i posypać startym serem.

7. Z piekarnika wyjąć kamień (lub blachę) i szybko przełożyć na niego pizzę. Włożyć do piekarnika na około 12 minut.

8. Wyjąć z piekarnika i przełożyć na talerz. Posypać rukolą.

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>