Ulubione

Pierogi z mięsem i grzybami

/

Sprawdzony przepis na ciasto plus ulubiony farsz, czyli pierogi idealne! U mnie tym razem z nadzieniem mięsno- grzybowym okraszone boczkiem i cebulką. Z przepisu wychodzi około 50 sztuk, wszystko oczywiście zależy od średnicy foremki, którą wykrawacie ciasto.

Składniki:

ciasto:

4 szklanki mąki pszennej

1½ szklanki ciepłej przegotowanej wody

½ łyżeczki soli

farsz:

0,5 kg boczku bez kości

ok. 30 gram suszonych borowików

1 cebula

2 łyżki masła

sól, pieprz

1 jajko

okrasa:

kawałek boczku lub słoniny

½ małej cebulki

 

Krok po kroku:

1. Suszone grzyby namoczyć (najlepiej na noc) i ugotować w wodzie (około 2 szklanki),w której się moczyły. Boczek ugotować do miękkości w osolonej wodzie. Cebulkę drobno pokroić i podsmażyć na maśle.

2. Farsz: ugotowane grzyby oraz mięso zmielić w maszynce. Dodać cebulkę, wymieszać, doprawić solą i pieprzem do smaku. Dodać jajko i ponownie wymieszać. Odstawić farsz do lodówki.

3. Ciasto: mąkę z solą i wodą zagnieść i wyrobić ciasto kilka minut, aż będzie elastyczne. Odłożyć na kilka minut, żeby odpoczęło (przykrywając je miską lub ścierką).

4. Ciasto podzielić na dwa kawałki. Jedno przykryć, żeby nie wyschło, a drugie rozwałkować dosyć cienko. Wykrawać szklanką lub okrągłą foremką koła. Na środek nałożyć mniej więcej ¾ łyżki farszu, brzeg lekko posmarować wodą, złożyć na pół zlepiając brzegi. Odkładać na stolnicę lub deskę oprószoną mąką. Brzegi pierogów możecie „wykończyć” np. odciskając wzór za pomocą widelca.

5. Kiedy będziecie lepić pierogi wstawcie w międzyczasie wodę ze szczyptą soli. Kiedy się zagotuje, wrzucajcie pierogi partiami i wyjmijcie łyżką cedzakową po około 2 minutach od wypłynięcia (w zależności od grubości ciasta). Układajcie na talerzach w odstępach, żeby się nie skleiły. Polać okrasą.

6. Okrasa: boczek lub słoninę oraz cebulę pokroić w kostkę. Na patelni wytopić boczek/ słoninę na skwarki. Dodać cebulkę i podsmażyć na złoty kolor.

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>