Zupy

Barszcz czerwony z uszkami

/

Aromatyczny i prosty w wykonaniu czerwony barszczyk, który najlepiej smakuje z uszkami. To obowiązkowa pozycja na każdym świątecznym stole, a z pewnością na moim :) W przepisie uszka z farszem mięsno- grzybowym, ale możecie również wykonać wersję postną i do nadzienia dać same grzyby. Uszka możecie zrobić wcześniej i przechowywać w lodówce około 3 dni. Smacznego!

Składniki:

1,5 kg buraków czerwonych

garść suszonych grzybów np. borowików

kilka ziaren pieprzu

2 liście laurowe

3- 4 łyżeczki soku z cytryny

2 łyżeczki cukru

1-2 łyżeczki suszonego majeranku

sól do smaku

wywar warzywny:

włoszczyzna

cebula

2 liście laurowe

4 ziarenka ziela angielskiego

uszka (około 50 sztuk):

2 szklanki mąki

szczypta soli

około ¾ szklanki ciepłej przegotowanej wody

farsz do uszek:

około 150 gram ugotowanego mięsa drobiowego

15 gram borowików suszonych

mała cebula

1- 2 łyżki masła

sól, pieprz

 

Krok po kroku:

Barszcz:

1. Suszone grzyby namoczyć (najlepiej na noc) i ugotować w wodzie (około 2 szklanki), w której się moczyły.

2. Składniki na wywar włożyć do garnka i zalać ok. 1,5 l zimnej wody. Zagotować, gotować na małym ogniu przez godzinę.

3. Buraki umyć, osuszyć i pokroić w plastry.

4. Wywar warzywny przecedzić i zalać nim buraki z ziarnem pieprzu, liściem laurowym. Zagotować, gotować około 20 minut i wyłączyć gaz, po godzinie odcedzić.

5. Do wywaru z buraków dodać przecedzony wywar z grzybów (grzyby zostawić do farszu na uszka). Doprawić solą, cukrem, majerankiem oraz sokiem z cytryny.

Uszka:

1. Cebulkę drobno pokroić i podsmażyć na maśle.

2. Ugotowane grzyby oraz mięso zmielić w maszynce. Dodać cebulkę, wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Odstawić farsz do lodówki.

3. Ciasto: mąkę z solą i wodą zagnieść i wyrobić ciasto kilka minut, aż będzie elastyczne.

4. Wykrawać szklanką lub okrągłą foremką koła. Na środek nałożyć mniej więcej pół łyżeczki farszu, brzeg lekko posmarować wodą, złożyć na pół (jak pierogi) zlepiając brzegi. Następnie połączyć ze sobą dwa końce, można owinąć sobie wokół palca wskazującego i zlepić końce.

5. Uszka odkładać na stolnicę lub deskę oprószoną mąką. Kiedy będziecie lepić uszka wstawcie w międzyczasie wodę ze szczyptą soli. Kiedy się zagotuje, wrzucajcie uszka partiami i wyjmijcie łyżką cedzakową po około 1-2 minutach od wypłynięcia. Układajcie na talerzach w odstępach, żeby się nie skleiły. Można skropić oliwą i przechowywać w pojemniczku w lodówce około 3 dni.

 

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>