Polędwiczki wieprzowe z kruchymi warzywami

Szybko i prosto, kolorowo i ostro! Polędwiczki wieprzowe w towarzystwie kruchych warzyw podałam z makaronem soba, a całość posypałam prażonym sezamem, świeżą kolendrą oraz szczypiorkiem. Do tego dania będzie także pasować ryż jaśminowy lub makaron ryżowy. Oczywiście można zrobić w wersji łagodnej bez dodatku papryczek, a będzie równie smaczne.
Składniki (na 3 porcje):
500 gram polędwiczki wieprzowej
3 łyżki sosu sojowego
2 łyżeczki papryki ostrej mielonej
3 marchewki
1 papryka
1 pietruszka
1 cebula
1/2 ostrej papryczki
4 łyżki oliwy z oliwek
pęczek szczypiorku
kilka listków kolendry
3 łyżeczki sezamu
300 gram makaronu soba
Krok po kroku:
1.Polędwiczkę pokroić w dwucentymetrowe plastry, z obu stron natrzeć papryką mieloną oraz sosem sojowym. Odstawić na chwilę do zamarynowania.
2. Cebulę pokroić w piórka, papryczkę w małe plasterki, a resztę warzyw w słupki.
3. Na suchej patelni uprażyć sezam na złoty kolor.
4. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy z oliwek, wrzucić cebulę, podsmażyć i dodać resztę warzyw. Smażyć na wolnym ogniu przez około 10 minut, aż będą chrupkie.
5. Na drugiej patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy z oliwek i smżyć polędwiczki 3-4 minuty z każdej strony. W międzyczasie ugotować makaron.
6. Na talerzach ułożyć makaron, warzywa oraz mięso. Polędwiczki posypać sezamem, a całe danie posiekanym szczypiorkiem oraz listkami kolendry.