Polędwiczki wieprzowe z kruchymi warzywami

Polędwiczki wieprzowe z kruchymi warzywami

Szybko i prosto, kolorowo i ostro! Polędwiczki wieprzowe w towarzystwie kruchych warzyw podałam z makaronem soba, a całość posypałam prażonym sezamem, świeżą kolendrą oraz szczypiorkiem. Do tego dania będzie także pasować ryż jaśminowy lub makaron ryżowy. Oczywiście można zrobić w wersji łagodnej bez dodatku papryczek, a będzie równie smaczne.

Składniki (na 3 porcje):

500 gram polędwiczki wieprzowej

3 łyżki sosu sojowego

2 łyżeczki papryki ostrej mielonej

3 marchewki

1 papryka

1 pietruszka

1 cebula

1/2 ostrej papryczki

4 łyżki oliwy z oliwek

pęczek szczypiorku

kilka listków kolendry

3 łyżeczki sezamu

300 gram makaronu soba

 

Krok po kroku:

1.Polędwiczkę pokroić w dwucentymetrowe plastry, z obu stron natrzeć papryką mieloną oraz sosem sojowym. Odstawić na chwilę do zamarynowania.

2. Cebulę pokroić w piórka, papryczkę w małe plasterki, a resztę warzyw w słupki.

3. Na suchej patelni uprażyć sezam na złoty kolor.

4. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy z oliwek, wrzucić cebulę, podsmażyć i dodać resztę warzyw. Smażyć na wolnym ogniu przez około 10 minut, aż będą chrupkie.

5. Na drugiej patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy z oliwek i smżyć polędwiczki 3-4 minuty z każdej strony. W międzyczasie ugotować makaron.

6. Na talerzach ułożyć makaron, warzywa oraz mięso. Polędwiczki posypać sezamem, a całe danie posiekanym szczypiorkiem oraz listkami kolendry.



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *