Canneloni z mięsem mielonym

Canneloni z mięsem mielonym

Pyszne i sycące danie makaronowe! Canneloni nadziewane mięsem mielonym i pomidorowym sosem, przykryte beszamelem i warstwą sera mozzarella. Przepis dla 2 bardzo głodnych brzuchów ;)

Składniki:

około 100 gram makaronu cannelloni

1 kulka sera mozzarella

farsz:

200 gram mięsa mielonego wołowo-wieprzowego

2 ząbki czosnku

1 mała cebula

1 marchew

2 pomidory bez skórki

1/2 łyżeczki ostrej papryki

1 łyżeczka suszonego oregano

1 łyżeczka suszonej bazylii

sól i pieprz do smaku

1 łyżka oliwy z oliwek

sos beszamel:

2 łyżki mąki pszennej

1 łyżka masła

1 szklanka ciepłego mleka

2 szczypty soli

2 szczypty pieprzu

szczypta gałki muszkatołowej

 

 

Krok po kroku:

1. Czosnek posiekać, cebulę, marchew i pomidory pokroić w kostkę.

2. Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy z oliwek, wrzucić cebulę, czosnek i marchew. Podsmażyć, a następnie dodać mięso mielone. Smażyć około 5 minut. Dodać pomidory, doprawić solą, pieprzem, papryką i suszonymi ziołami. Gotować aż pomidory się rozpadną i całość zgęstnieje.

3. Piekarnik nastawić na 190 stopni.

4. Sos beszamelowy: w rondelku rozpuścić masło, następnie wsypać mąkę i zamieszać trzepaczką. Stopniowo wlewać ciepłe mleko cały czas mieszając. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Kiedy sos będzie miał konsystencję gęstej śmietany odstawić z ognia.

5. Makaron cannelloni napełnić farszem. Przyszykować naczynie żaroodporne i posmarować dno 2 łyżkami beszamelu. Na nim układać cannelloni jedno obok drugiego. Całość polać sosem beszamelowym. Na wierzchu ułożyć plastry mozzarelli i posypać odrobiną bazylii. Włożyć do piekarnika na 35- 40 minut.

 



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *