Conchiglioni nadziewane mięsem mielonym

Dania makaronowe pojawiają się w moim domu bardzo często. Wszyscy za nimi przepadamy! Moja propozycja to muszelki makaronowe nadziewane mięsem mielonym z dodatkiem warzyw, które dodajecie według własnych preferencji. Może to być cukinia, bakłażan, papryka czy marchew. Pełne pole do popisu!
Składniki: ( 3 porcje)
około 300 gram makaronu conchiglioni (muszle)
300 gram mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
2 ząbki czosnku
1 mała cebula
1 mała cukinia
3 pomidory
1 łyżeczka słodkiej papryki
1/4 łyżeczki ostrej papryki
2 łyżeczki suszonej bazylii lub oregano
1-2 łyżki bułki tartej
sól i pieprz do smaku
1 łyżka oliwy z oliwek
3 łyżeczki startego parmezanu
kilka listków świeżych ziół np. bazylii lub oregano
Krok po kroku:
1. Cebulę i cukinię pokroić w kostkę, pomidory sparzyć, zdjąć skórkę i pokroić w kostkę, czosnek drobno posiekać.
2. Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy z oliwek, wrzucić cebulę i czosnek. Podsmażyć, a następnie dodać mięso mielone. Smażyć około 10 minut. Dodać pomidory, cukinię, doprawić solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką oraz suszonymi ziołami. Gotować, aż pomidory się rozpadną, a sos zgęstnieje. Na koniec dodać bułkę tartą, aby dodatkową zagęścić sos i połączyć całość.
3. Ugotować makaron według przepisu na opakowaniu. Odcedzić i przepłukać zimną wodą.
4. Faszerować muszelki przygotowanym nadzieniem i ułożyć na talerzach. Posypać startym serem oraz świeżymi ziołami. Gotowe!