Conchiglioni nadziewane mięsem mielonym

Conchiglioni nadziewane mięsem mielonym

Dania makaronowe pojawiają się w moim domu bardzo często. Wszyscy za nimi przepadamy! Moja propozycja to muszelki makaronowe nadziewane mięsem mielonym z dodatkiem warzyw, które dodajecie według własnych preferencji. Może to być cukinia, bakłażan, papryka czy marchew. Pełne pole do popisu!

Składniki: ( 3 porcje)

około 300 gram makaronu conchiglioni (muszle)

300 gram mięsa mielonego wołowo-wieprzowego

2 ząbki czosnku

1 mała cebula

1 mała cukinia

3 pomidory

1 łyżeczka słodkiej papryki

1/4 łyżeczki ostrej papryki

2 łyżeczki suszonej bazylii lub oregano

1-2 łyżki bułki tartej

sól i pieprz do smaku

1 łyżka oliwy z oliwek

3 łyżeczki startego parmezanu

kilka listków świeżych ziół np. bazylii lub oregano

 

 

Krok po kroku:

1. Cebulę i cukinię pokroić w kostkę, pomidory sparzyć, zdjąć skórkę i pokroić w kostkę, czosnek drobno posiekać.

2. Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy z oliwek, wrzucić cebulę i czosnek. Podsmażyć, a następnie dodać mięso mielone. Smażyć około 10 minut. Dodać pomidory, cukinię, doprawić solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką oraz suszonymi ziołami. Gotować, aż pomidory się rozpadną, a sos zgęstnieje. Na koniec dodać bułkę tartą, aby dodatkową zagęścić sos i połączyć całość.

3. Ugotować makaron według przepisu na opakowaniu. Odcedzić i przepłukać zimną wodą.

4. Faszerować muszelki przygotowanym nadzieniem i ułożyć na talerzach. Posypać startym serem oraz świeżymi ziołami. Gotowe!

 



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *