Makaron z kurczakiem w sosie śmietanowo- pieczarkowym

Makaron z kurczakiem w sosie śmietanowo- pieczarkowym

Smaczne, proste i szybkie. Jeśli nie masz czasu ani weny na wymyślne danie na obiad czy kolację ten przepis jest idealny dla Ciebie.

Składniki ( 4 osoby):

300 gram makaronu

2 piersi z kurczaka

około 250 gram pieczarek

1 cebula

5 łyżek śmietany 18%

pęczek kolendry (można użyć zamiennie natki pietruszki)

pieprz, sól do smaku

2 łyżki oliwy z oliwek

 

Bierzmy się za przygotowanie:
1. Piersi z kurczaka umyć, osuszyć i pokroić w około 3 centymetrowe paseczki. Oprószyć solą i pieprzem.
2. Umyte pieczarki pokroić w paseczki, cebulę w piórka, kolendrę posiekać.
3. Na patelni rozgrzać oliwę i podsmażyć mięso po około 3 minuty z każdej strony. Następnie przełożyć do miseczki.
4. Na tej samej patelni podsmażyć cebulę (jeśli zachodzi taka potrzeba dodać łyżkę oliwy z oliwek). Jak cebulka się zarumieni dodać pieczarki i smażyć przez około 5 minut. W międzyczasie ugotować makaron.
5. Następnie na patelnię dodać kurczaka, wlać śmietanę i wymieszać. Zagotować i wyłączyć palnik.
6. Dodać kolendrę (część zostawić do posypania potrawy), doprawić solą i pieprzem do smaku.
7. Makaron podawać z kurczakiem w sosie śmietanowo- pieczarkowym, całość posypać świeżą kolendrą.



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *