Spaghetti bolognese

Uwielbiam od zawsze! Spaghetti bolognese to danie, które nigdy mi się nie znudzi. Jest przepyszne, dlatego regularnie pojawia się w moim domu. Jeśli tak jak ja jesteście amatorami makaronu i włoskich smaków to myjcie patelnię, bo będzie Wam potrzebna ;)
Składniki (dla 4 osób):
300 gram mięsa mielonego wieprzowo- wołowego
około 350 gram makaronu spaghetti
50 gram wędzonego boczku
500 gram pomidorów bez skórki
2 marchewki
3 ząbki czosnku
½ papryczki pepperoni
150 mililitrów czerwonego wina wytrawnego lub półwytrawnego
2 łyżki oliwy z oliwek
4 łyżeczki startego parmezanu
2 łyżeczki suszonego oregano
garść świeżej bazylii
sól i pieprz
Przygotowanie:
1. Czosnek oraz papryczkę drobno siekamy. Marchewki kroimy w kosteczkę.
2. Na rozgrzanej patelni wlewamy oliwę z oliwek i podsmażamy czosnek, papryczkę oraz marchew.
3. Następnie dodajemy pokrojony w cienką kostkę boczek oraz mięso mielone i smażymy około 8 minut.
4. Powoli wlewamy wino i mieszamy aż odparuje.
5. Dodajemy pokrojone w kosteczkę pomidory. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem oraz suszonym oregano. Gotujemy do momentu aż sos zgęstnieje (minimum 60 minut). Im dłużej będziemy gotować sos tym będzie lepszy.
6. Na koniec dodajemy posiekaną świeżą bazylię.
7. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Podajemy go z sosem bolognese posypanym parmezanem. Można udekorować listkami świeżej bazylii.