Spaghetti w pomidorach z krewetkami

Spaghetti w pomidorach z krewetkami

Dla tych, którzy kochają makarony zapraszam na spaghetti z łagodnym, aromatycznym sosem ze świeżych pomidorów oraz dobrze doprawionymi krewetkami. Proste i smaczne danie, które można przyrządzić na obiad lub kolację. Do sosu pomidorowego świetnie nadadzą się pomidory polne. Jeśli lubicie ostrzejszą kuchnię dodajcie trochę posiekanej papryczki do krewetek, jeśli nie- to po prostu pomińcie ten składnik :)

Składniki (3 porcje):

około 250 gram makaronu spaghetti

250 gram krewetek koktajlowych

1/2 limonki

1/2 łyżeczki pieprzu cytrynowego

2 łyżki masła

2-3 centymetry imbiru

2 ząbki czosnku

1/2 ostrej papryczki (opcjonalnie)

sos pomidorowy:

0,5 kg pomidorów

2 łyżki śmietany 18%

3 szalotki

3 łyżki białego wina

szczypta cynamonu

kilka gałązek kolendry

2 łyżki masła lub oleju

sól

 

 

Krok po kroku:

1. Krewetki rozmrozić. Czosnek i papryczkę (jeśli dodajecie) drobno posiekać, imbir zetrzeć na tarce o małych oczkach i wrzucić do miseczki. Dodać sok z limonki, pieprz cytrynowy i osuszone krewetki. Wymieszać i odstawić.

2. Szalotki pokroić w drobną kostkę. Pomidory sparzyć i zdjąć z nich skórkę. Pokroić w kostkę. W rondelku rozgrzać tłuszcz i podsmażyć szalotkę. Dodać wino, mieszać od czasu do czasu. Kiedy płyn odparuje wrzucić pomidory i gotować aż się rozpadną i sos zgęstnieje. Dodać śmietanę oraz szczyptę cynamonu. Doprawić do smaku solą. Na koniec wrzucić posiekaną kolendrę.

3. Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu.

4. Na patelni rozgrzać masło i smażyć krewetki około 2-3 minuty.

5. Spaghetti wymieszać z sosem pomidorowym. Nakładać na talerze. Na wierzchu ułożyć krewetki i posypać posiekaną kolendrą.



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *