Spaghetti z pomidorkami i kiełbaskami wieprzowymi

Makaron można przyrządzić na milion sposobów, każdy nowy dodatek doda daniu odmienny charakter. Wystarczy kilka składników dobrej jakości, a nasze codzienne dania staną się wyjątkowo smaczne. Lubię jak na talerzu jest kolorowo, dlatego przygotowałam spaghetti z pomidorkami cherry oraz wieprzowymi kiełbaskami, a całość posypałam kozim serem oraz listkami bazylii. Podana ilość składników wystarczy na 3 umiarkowane porcje albo dla dwóch baaardzo głodnych osób ;) U mnie degustacja była na świeżym powietrzu- polecam!
Składniki:
150 gram makaronu spaghetti
4 kiełbaski wieprzowe (około 80 gram)
1 papryka czerwona słodka
4 dymki (tylko białe części)
3 ząbki czosnku
250 gram pomidorków cherry
4 plastry sera koziego (około 40 gram)
garść listków świeżej bazylii
2 łyżki oliwy z oliwek
sól do smaku
marynowana ostra papryczka (opcjonalnie)
Krok po kroku:
1. Kiełbaski pokrój w około 3 centymetrowe kawałki, paprykę, dymki oraz czosnek posiekaj. Kozi ser rozdrobnij na mniejsze kawałki.
2. Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż kiełbaski, dodaj paprykę, dymki oraz czosnek i smaż jeszcze chwilę. Wrzuć przekrojone na pół pomidorki i wymieszaj zawartość. Smaż całość około 5 minut, aż skórka zacznie delikatnie odchodzić od pomidorów. Jeśli chcesz nadać daniu trochę pikanterii dodaj posiekaną ostrą papryczkę. Posól do smaku.
3. Ugotuj makaron, odcedź i dodaj do sosu. Makaron podawaj posypany kozim serem oraz listkami świeżej bazylii.