Spaghetti ze szpinakiem

Spaghetti ze szpinakiem

Spaghetti ze szpinakiem z dodatkiem boczku posypane startym serem. Często je robię w moim domu nie tylko dlatego, że jest mega szybkie i proste w przygotowaniu, ale po prostu bardzo smakuje wszystkim domownikom. Z reguły przyrządzam to danie ze świeżych listków szpinaku, ale z mrożonego wychodzi równie dobre.

Składniki: (2-3 porcje)

 około 250  gram makaronu spaghetti

500 gram świeżego szpinaku

6-7 cienkich plasterków wędzonego boczku

2 ząbki czosnku

3- 4 łyżki serka mascarpone

2 łyżki masła

sól, pieprz

dodatkowo:

2-3 łyżeczki startego parmezanu do posypania

 

 

Krok po kroku:

1. Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu.

2. Czosnek drobno posiekać, plasterki boczku pokroić na mniejsze kawałki. Na patelni rozpuścić masło i podsmażyć na nim czosnek z boczkiem.

3. Szpinak umyć i osuszyć. Dodać na patelnię. Kiedy zmięknie i puści soki dodać serek mascarpone. Posolić i popieprzyć do smaku. Wymieszać i gotować jeszcze chwilkę.

4. Odcedzony makaron dodać na patelnię do szpinaku i dokładnie przemieszać, żeby wszystkie składniki połączyły się ze sobą.

5. Makaron ze szpinakiem nakładać na talerze i posypać parmezanem.



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *