Stek z rekina z makaronem i sosem paprykowym

Stek z rekina brzmi nieźle dlatego postanowiłam sprawdzić jak smakuje. Sama ryba ma bardzo delikatne mięsko więc najlepiej przygotować do niej wyrazisty sos. Stwierdziłam, że paprykowa nutka będzie strzałem w dziesiątkę!
Składniki:
2 steki z rekina
Sól
Biały pieprz
1 limonka
100 gram makaronu np. tagliatelle
2 słodkie papryki
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka masła
1 łyżka śmietany
kilka listków świeżej bazylii
Przygotowanie:
1. Steki z rekina rozmrozić, z każdej strony oprószyć solą i białym pieprzem, a następnie skropić sokiem z limonki. Odstawić w chłodne miejsce.
2. Sos: Papryki piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez 20 minut. W rondelku rozgrzać masło i podsmażyć drobno posiekany czosnek. Papryki pokroić na mniejsze kawałki, wrzucić do czosnku i podsmażyć razem minutę. Zdjąć rondel z palnika, następnie zblendować paprykę z czosnkiem. Dodać śmietanę, szczyptę soli oraz posiekaną drobno świeżą bazylię, wymieszać drewnianą łyżką.
3. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy z oliwek i smażyć steki po 4-5 minut z każdej strony, w zależności od grubości steka.
4. Makaron ugotować al dente.
5. Podgrzać sos. Można dodać odrobinę wody jeśli jest za gęsty.
6. Steki podawać z makaronem, polać sosem paprykowym i oprószyć świeżą bazylią.