Stek z rekina z makaronem i sosem paprykowym

Stek z rekina z makaronem i sosem paprykowym

Stek z rekina brzmi nieźle dlatego postanowiłam sprawdzić jak smakuje. Sama ryba ma bardzo delikatne mięsko więc najlepiej przygotować do niej wyrazisty sos. Stwierdziłam, że paprykowa nutka będzie strzałem w dziesiątkę!

Składniki:

2 steki z rekina

Sól

Biały pieprz

1 limonka

100 gram makaronu np. tagliatelle

2 słodkie papryki

1 ząbek czosnku

1 łyżeczka masła

1 łyżka śmietany

kilka listków świeżej bazylii

Przygotowanie:

1. Steki z rekina rozmrozić, z każdej strony oprószyć solą i białym pieprzem, a następnie skropić sokiem z limonki. Odstawić w chłodne miejsce.
2. Sos: Papryki piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez 20 minut. W rondelku rozgrzać masło i podsmażyć drobno posiekany czosnek. Papryki pokroić na mniejsze kawałki, wrzucić do czosnku i podsmażyć razem minutę. Zdjąć rondel z palnika, następnie zblendować paprykę z czosnkiem. Dodać śmietanę, szczyptę soli oraz posiekaną drobno świeżą bazylię, wymieszać drewnianą łyżką.
3. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy z oliwek i smażyć steki po 4-5 minut z każdej strony, w zależności od grubości steka.
4. Makaron ugotować al dente.
5. Podgrzać sos. Można dodać odrobinę wody jeśli jest za gęsty.
6. Steki podawać z makaronem, polać sosem paprykowym i oprószyć świeżą bazylią.



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *