Tagliatelle z czerwonym pesto, oliwkami oraz polędwiczkami z indyka

Tagliatelle z czerwonym pesto, oliwkami oraz polędwiczkami z indyka

Makaron z czerwonym pesto na bazie suszonych pomidorów, czarne oliwki oraz soczyste kawałki indyka. Smaczne i sycące danie, a w dodatku szybkie w przygotowaniu. Indyka możecie równie dobrze zastąpić piersią z kurczaka, wtedy tylko czas smażenia trzeba nieco skrócić.

Składniki (3-4 osoby):

300 gram makaronu tagliatelle

2 polędwiczki z piersi z indyka

80 gram pomidorów suszonych w oleju + 2 łyżki oleju

kilka gałązek świeżej bazylii

2 ząbki czosnku

80 gram czarnych oliwek

3 łyżki startego parmezanu

sól

marynata do indyka:

¼ łyżeczki kolorowego pieprzu

1 łyżeczka suszonej bazylii

¼ łyżeczki papryki ostrej

½ łyżeczki imbiru

2 łyżki oleju

 

Krok po kroku:
1. Polędwiczki kroimy w paski i marynujemy w przyprawach. Wkładamy do lodówki na co najmniej pół godziny.

2. Suszone pomidory wrzucamy do blendera, dodajemy czosnek, świeżą bazylię, szczyptę soli  oraz 2 łyżki oleju z zalewy z pomidorów. Całość miksujemy.

3. Przed smażeniem wyjmujemy mięso z indyka, żeby nabrało pokojowej temperatury. Na rozgrzanej patelni smażymy mięso po około 5 minut z każdej strony (w zależności od grubości). Na koniec solimy.

4. W międzyczasie 0liwki kroimy w plasterki. Makaron przygotowujemy według przepisu na opakowaniu.

5. Następnie odcedzony makaron wkładamy z powrotem do garnka, dodajemy czerwone pesto, starty parmezan (zostawiamy troszkę sera do posypania potrawy) i mieszamy, aż składniki dobrze się połączą.

6. Makaron nakładamy na talerze, posypujemy startym parmezanem oraz oliwkami. Obok układamy kawałki mięsa. Smacznego!

 



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *