Makaron z zielonym pesto i kurczakiem

Makaron z zielonym pesto i kurczakiem

Nie ma to jak świeże, aromatyczne pesto. Robi się je naprawdę ekspresowo, a w połączeniu z makaronem smakuje nieziemsko. Sprawdzi się na obiad czy kolację. Nie wymaga dużo pracy ani czasu, a można zabłysnąć przed rodziną czy znajomymi. To danie również polecam na zimno, na pewno zda egzamin na popołudniowej przerwie w pracy.

Składniki na pesto :

2 solidne garści świeżej bazylii
garść orzechów nerkowców
ząbek czosnku
2 łyżki oliwy z oliwek
szczypta soli

Pozostałe ingredienty:

pierś z kurczaka (około 300 gram)
200 gram dowolnego makaronu ( ja użyłam rurki)
3 łyżki startego parmezanu
sól i pieprz do smaku
łyżka suszonej bazylii
2 łyżki oliwy z oliwek
świeża bazylia do dekoracji

 

Zabierzmy się zatem…

1. Składniki na pesto umieścić w pojemniku i zblendować.

2. Umytą pierś z kurczaka pokroić w paski, doprawić solą, pieprzem i obtoczyć w suszonej bazylii.

3. Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek i smażyć kurczaka do miękkości ( około 10- 15 minut)

4. W międzyczasie ugotować makaron według przepisu na opakowaniu.

5. Odcedzony makaron wymieszać z przygotowanym wcześniej pesto, 2 łyżkami parmezanu oraz kurczakiem.

6. Nałożyć na talerze, posypać resztą parmezanu i udekorować świeżą bazylią. Voilà!

 



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *