Makaron z zielonym pesto i kurczakiem

Nie ma to jak świeże, aromatyczne pesto. Robi się je naprawdę ekspresowo, a w połączeniu z makaronem smakuje nieziemsko. Sprawdzi się na obiad czy kolację. Nie wymaga dużo pracy ani czasu, a można zabłysnąć przed rodziną czy znajomymi. To danie również polecam na zimno, na pewno zda egzamin na popołudniowej przerwie w pracy.
Składniki na pesto :
2 solidne garści świeżej bazylii
garść orzechów nerkowców
ząbek czosnku
2 łyżki oliwy z oliwek
szczypta soli
Pozostałe ingredienty:
pierś z kurczaka (około 300 gram)
200 gram dowolnego makaronu ( ja użyłam rurki)
3 łyżki startego parmezanu
sól i pieprz do smaku
łyżka suszonej bazylii
2 łyżki oliwy z oliwek
świeża bazylia do dekoracji
Zabierzmy się zatem…
1. Składniki na pesto umieścić w pojemniku i zblendować.
2. Umytą pierś z kurczaka pokroić w paski, doprawić solą, pieprzem i obtoczyć w suszonej bazylii.
3. Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek i smażyć kurczaka do miękkości ( około 10- 15 minut)
4. W międzyczasie ugotować makaron według przepisu na opakowaniu.
5. Odcedzony makaron wymieszać z przygotowanym wcześniej pesto, 2 łyżkami parmezanu oraz kurczakiem.
6. Nałożyć na talerze, posypać resztą parmezanu i udekorować świeżą bazylią. Voilà!