Burrito

Burrito

Pyszne i sycące burrito w wydaniu domowym. Moja wersja pszennego placka zawiera nadzienie z mięsa mielonego, ryżu oraz warzyw  z dodatkiem żółtego sera oraz sosu śmietanowego. Na bogato :) Trochę będzie przy tym pracy, ale to sama przyjemność dla końcowego efektu smakowego. Tortille wbrew pozorom są bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu, także nie ma co kupować gotowych placków. Najlepsze danie to takie zrobione samemu od A do Z :)

Składniki: (4 sztuki)

farsz:

250 gram mięsa mielonego wołowego

1 torebka ugotowanego ryżu (100 gram)

1/2 czerwonej papryki

1 mała cebula

1 mała marchew

2 ząbki czosnku

3 łyżki kukurydzy konserwowej

4 łyżki czerwonej fasoli konserwowej

2 pomidory bez skórki

1/2 łyżeczki chili

1 łyżeczka słodkiej papryki

2 łyżeczki suszonego oregano

sól i pieprz do smaku

1-2 łyżki oliwy z oliwek

tortille pszenne:

1 szklanka mąki pszennej

szczypta soli

1/2 szklanki ciepłej wody

1 łyżka oleju

sos śmietanowy:

4 łyżki śmietany 18%

1 łyżka soku z cytryny

szczypta soli

szczypta pieprzu

dodatkowo:

4 łyżki startego żółtego sera (np. cheddar czy gouda)

świeże zioła do posypania (np. kolendra, oregano)

 

 

Krok po kroku:

1. Farsz: cebulę, marchew, paprykę i pomidory pokroić w kostkę, czosnek posiekać.

Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek, wrzucić cebulę, czosnek, paprykę i marchew. Podsmażyć, a następnie dodać mięso mielone. Smażyć około 5 minut. Dodać pomidory i posolić. Kiedy pomidory zmiękną i rozpadną się wrzucić fasolę i kukurydzę. Gotować jeszcze chwilkę po czym dodać ryż i dokładnie wymieszać. Doprawić solą, pieprzem, papryką, chili i oregano.

2. Tortille: mąkę wymieszać w misce z solą, dodać ciepłą wodę i połączyć składniki, na koniec dodać olej. Zagniatać ciasto przez około 5 minut, aż będzie gładkie i elastyczne. Uformować kulę, przykryć ściereczką i odstawić na 10 minut.

Ciasto podzielić na 4 części i każdą rozwałkować na cieniutki okrągły placek (w razie potrzeby podsypywać mąką).

Placki smażyć na rozgrzanej suchej patelni przez około 30 sekund z każdej strony. Pilnujcie, aby nie trzymać ich zbyt długo na patelni, bo zrobią się kruche i nie dadzą się zawinąć.

3. Sos śmietanowy: wszystkie składniki wymieszać razem.

4. Tortille posmarować sosem śmietanowym, nałożyć na nie farsz i posypać startym serem oraz ziołami, a następnie szczelnie zawinąć w zamknięty rulon (patrz: zdjęcia poniżej). Tak przygotowane burrito podgrzać na suchej rozgrzanej patelni przez około 30 sekund z każdej strony.

 

 

 



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *