Chili con carne

Chili con carne

Dobrej jakości wołowina to podstawa tego dania. W moim chili con carne oprócz obowiązkowej czerwonej lub czarnej fasoli, musi być kukurydza, której słodki smak fajnie komponuje się z mieszanką ostrych przypraw. Nadajcie swojemu daniu takiej ostrości jaką lubicie, ja preferuje mocno pikantne. Chili con carne smakuje świetnie zarówno z tortillą jak i z białym ryżem. W tym przepisie dodatkowo podałam jak zrobić takie pszenno-kukurydziane placki, możecie oczywiście kupić gotowe, ale zrobione samemu zawsze smakują lepiej.

Składniki:

500 gram mięsa mielonego wołowego

150 gram boczku

1 papryczka chili

1 papryka czerwona

1 duża cebula

3 ząbki czosnku

400 gram pomidorów bez skórki (mogą być z puszki)

400 gram czerwonej fasoli z puszki

200 gram kukurydzy z puszki

1 łyżeczka słodkiej papryki

1/2 łyżeczki ostrej papryki

3 łyżeczki suszonego majeranku

3 łyżeczki suszonego oregano

2 łyżki oliwy z oliwek

sól i pieprz do smaku

Tortille: (5-6 sztuk)

1 szklanka mąki pszennej

1 szklanka mąki kukurydzianej

około 150 mililitrów gorącej wody

1 łyżka oleju rzepakowego

szczypta soli

 

 

Krok po kroku:

1. Boczek, cebulę i paprykę kroimy w kostkę, czosnek i papryczkę siekamy. Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy boczek. Dodajemy cebulę i czosnek, smażymy 1-2 minuty i wrzucamy paprykę oraz chili. Całość mieszamy i smażymy jeszcze 3-4 minuty, po czym wrzucamy mięso. Doprawiamy suszonymi ziołami oraz słodką i ostrą papryką.

2. Po paru minutach dodajemy pokrojone w kostkę pomidory oraz fasolę razem z zalewą. Dusimy około 10 minut, następnie zdejmujemy pokrywę i dodajemy kukurydzę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gotujemy jeszcze 1-2 minuty i zdejmujemy z ognia.

3. Z podanych składników na tortille zagniatamy ciasto. Jeśli zachodzi taka potrzeba dodajemy więcej wody. Ciasto dzielimy na 5-6 porcji i każdą rozwałkowujemy na okrągły, cienki placek. Na suchej, mocno rozgrzanej patelni smażymy tortille po około 30-60 sekund z każdej strony.

 

 



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *