Chili con carne

Dobrej jakości wołowina to podstawa tego dania. W moim chili con carne oprócz obowiązkowej czerwonej lub czarnej fasoli, musi być kukurydza, której słodki smak fajnie komponuje się z mieszanką ostrych przypraw. Nadajcie swojemu daniu takiej ostrości jaką lubicie, ja preferuje mocno pikantne. Chili con carne smakuje świetnie zarówno z tortillą jak i z białym ryżem. W tym przepisie dodatkowo podałam jak zrobić takie pszenno-kukurydziane placki, możecie oczywiście kupić gotowe, ale zrobione samemu zawsze smakują lepiej.
Składniki:
500 gram mięsa mielonego wołowego
150 gram boczku
1 papryczka chili
1 papryka czerwona
1 duża cebula
3 ząbki czosnku
400 gram pomidorów bez skórki (mogą być z puszki)
400 gram czerwonej fasoli z puszki
200 gram kukurydzy z puszki
1 łyżeczka słodkiej papryki
1/2 łyżeczki ostrej papryki
3 łyżeczki suszonego majeranku
3 łyżeczki suszonego oregano
2 łyżki oliwy z oliwek
sól i pieprz do smaku
Tortille: (5-6 sztuk)
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka mąki kukurydzianej
około 150 mililitrów gorącej wody
1 łyżka oleju rzepakowego
szczypta soli
Krok po kroku:
1. Boczek, cebulę i paprykę kroimy w kostkę, czosnek i papryczkę siekamy. Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy boczek. Dodajemy cebulę i czosnek, smażymy 1-2 minuty i wrzucamy paprykę oraz chili. Całość mieszamy i smażymy jeszcze 3-4 minuty, po czym wrzucamy mięso. Doprawiamy suszonymi ziołami oraz słodką i ostrą papryką.
2. Po paru minutach dodajemy pokrojone w kostkę pomidory oraz fasolę razem z zalewą. Dusimy około 10 minut, następnie zdejmujemy pokrywę i dodajemy kukurydzę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gotujemy jeszcze 1-2 minuty i zdejmujemy z ognia.
3. Z podanych składników na tortille zagniatamy ciasto. Jeśli zachodzi taka potrzeba dodajemy więcej wody. Ciasto dzielimy na 5-6 porcji i każdą rozwałkowujemy na okrągły, cienki placek. Na suchej, mocno rozgrzanej patelni smażymy tortille po około 30-60 sekund z każdej strony.