Curry z kurczaka

Przeniesiemy się w indyjskie zakątki w towarzystwie curry z kurczaka zatopionego w mieszance orientalnych przypraw oraz mleczku kokosowym. Potrawę podałam z ryżem jaśminowym. Wyśmienite!
Składniki:
400 gram piersi z kurczaka
200 mililitrów mleczka kokosowego
1/2 papryczki chili
4 centymetry imbiru
cebula dymka
3 ząbki czosnku
400 gram pomidorów bez skórki
2 łyżeczki czerwonej pasty curry
1 płaska łyżeczka ziaren kolendry
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
1 łyżeczka kurkumy
1/2 łyżeczki pieprzu
1/2 łyżeczki ostrej mielonej papryki
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka soli
świeża kolendra
Dodatkowo:
ryż jaśminowy
Krok po kroku:
1. Piersi z kurczaka pokroić w kostkę i wymieszać w misce z pastą curry. Odstawić w chłodne miejsce.
2. Cebulę, czosnek i papryczkę drobno posiekać. Imbir zetrzeć na tarce.
3. Na patelni rozgrzać oliwę i podsmażyć cebulę, czosnek, papryczkę i imbir.
4. Ziarna kolendry rozgnieść w moździerzu i wsypać na patelnię. Dodać świeżo startą gałkę muszkatołową, ostrą paprykę oraz kurkumę.
5. Następnie dodać pomidory i gotować około 3 minuty. Po tym czasie wlać mleczko kokosowe. Doprawić solą i pieprzem. Zagotować.
6. Na koniec włożyć kurczaka i dusić przez około 15-20 minut aż będzie miękki.
7. Kurczaka w sosie curry można podawać z ryżem jaśminowym. Posypać świeżą kolendrą.