Curry z kurczaka

Curry z kurczaka

Przeniesiemy się w indyjskie zakątki w towarzystwie curry z kurczaka zatopionego w mieszance orientalnych przypraw oraz mleczku kokosowym. Potrawę podałam z ryżem jaśminowym. Wyśmienite!

Składniki:

400 gram piersi z kurczaka

200 mililitrów mleczka kokosowego

1/2 papryczki chili

4 centymetry imbiru

cebula dymka

3 ząbki czosnku

400 gram pomidorów bez skórki

2 łyżeczki czerwonej pasty curry

1 płaska łyżeczka ziaren kolendry

1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej

1 łyżeczka kurkumy

1/2 łyżeczki pieprzu

1/2 łyżeczki ostrej mielonej papryki

2 łyżki oliwy z oliwek

1 łyżeczka soli

świeża kolendra

Dodatkowo:

ryż jaśminowy

 

Krok po kroku:

1. Piersi z kurczaka pokroić w kostkę i wymieszać w misce z pastą curry. Odstawić w chłodne miejsce.

2. Cebulę, czosnek i papryczkę drobno posiekać. Imbir zetrzeć na tarce.

3. Na patelni rozgrzać oliwę i podsmażyć cebulę, czosnek, papryczkę i imbir.

4. Ziarna kolendry rozgnieść w moździerzu i wsypać na patelnię. Dodać świeżo startą gałkę muszkatołową, ostrą paprykę oraz kurkumę.

5. Następnie dodać pomidory i gotować około 3 minuty. Po tym czasie wlać mleczko kokosowe. Doprawić solą i pieprzem. Zagotować.

6. Na koniec włożyć kurczaka i dusić przez około 15-20 minut aż będzie miękki.

7. Kurczaka w sosie curry można podawać z ryżem jaśminowym. Posypać świeżą kolendrą.

 



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *