Czerwone curry z wieprzowiną

Czerwone curry z wieprzowiną

Wyraziste w smaku curry z wieprzowiną oraz orientalną nutą przypraw. Jest przyjemnie rozgrzewające, dlatego również sprawdzi się w te chłodniejsze dni. Danie można podawać jako samodzielny posiłek lub z dodatkiem ryżu czy chlebka naan.

Składniki (4 porcje):

500 gram łopatki lub polędwicy wieprzowej

1 marchew

1/2 papryki czerwonej

1 łyżeczka czerwonej pasty curry

1 dymka ze szczypiorkiem

2 ząbki czosnku

1/4 ostrej papryczki

3 centymetry imbiru

8 pomidorków cherry

1/2 mango

2-3 łyżeczki soku z limonki

1 łyżeczka cukru trzcinowego

400 mililitrów mleczka kokosowego

1/4 łyżeczki kminu rzymskiego

5 ziaren kolendry

2-3 łyżki sosu sojowego

4-5 kropel tabasco

2 łyżki oleju sezamowego

dodatkowo:

4 łyżeczki czarnego sezamu

garść posiekanego szczypiorku

kilka pomidorków cherry

 

 

Krok po kroku:

1. Mango obrać ze skóry i pokroić na mniejsze kawałki. W malakserze zmiksować mango z połową mleczka kokosowego.

2. Dymkę ze szczypiorkiem, imbir, czosnek oraz papryczkę drobno posiekać, a następnie podsmażyć na rozgrzanym oleju. Wrzucić pokrojone w kostkę mięso oraz pastę curry i smażyć około 5 minut od czasu do czasu mieszając.

3. W moździerzu rozdrobnić ziarna kolendry i wrzucić na patelnię razem z kminkiem. Dodać startą marchew oraz pokrojoną w słupki paprykę. Chwilę podsmażyć, po czym wlać sos z mango i resztę mleczka kokosowego. Zagotować.

4. Dodać pomidorki. Gotować całość około 10 minut, aż mięso będzie miękkie.

5. Na koniec doprawić cukrem, sosem sojowym, tabasco oraz sokiem z limonki.

6. Curry można podawać posypane posiekanym szczypiorkiem, czarnym sezamem oraz z dodatkiem pomidorków przekrojonych na pół.



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *