Czerwone curry z wieprzowiną

Wyraziste w smaku curry z wieprzowiną oraz orientalną nutą przypraw. Jest przyjemnie rozgrzewające, dlatego również sprawdzi się w te chłodniejsze dni. Danie można podawać jako samodzielny posiłek lub z dodatkiem ryżu czy chlebka naan.
Składniki (4 porcje):
500 gram łopatki lub polędwicy wieprzowej
1 marchew
1/2 papryki czerwonej
1 łyżeczka czerwonej pasty curry
1 dymka ze szczypiorkiem
2 ząbki czosnku
1/4 ostrej papryczki
3 centymetry imbiru
8 pomidorków cherry
1/2 mango
2-3 łyżeczki soku z limonki
1 łyżeczka cukru trzcinowego
400 mililitrów mleczka kokosowego
1/4 łyżeczki kminu rzymskiego
5 ziaren kolendry
2-3 łyżki sosu sojowego
4-5 kropel tabasco
2 łyżki oleju sezamowego
dodatkowo:
4 łyżeczki czarnego sezamu
garść posiekanego szczypiorku
kilka pomidorków cherry
Krok po kroku:
1. Mango obrać ze skóry i pokroić na mniejsze kawałki. W malakserze zmiksować mango z połową mleczka kokosowego.
2. Dymkę ze szczypiorkiem, imbir, czosnek oraz papryczkę drobno posiekać, a następnie podsmażyć na rozgrzanym oleju. Wrzucić pokrojone w kostkę mięso oraz pastę curry i smażyć około 5 minut od czasu do czasu mieszając.
3. W moździerzu rozdrobnić ziarna kolendry i wrzucić na patelnię razem z kminkiem. Dodać startą marchew oraz pokrojoną w słupki paprykę. Chwilę podsmażyć, po czym wlać sos z mango i resztę mleczka kokosowego. Zagotować.
4. Dodać pomidorki. Gotować całość około 10 minut, aż mięso będzie miękkie.
5. Na koniec doprawić cukrem, sosem sojowym, tabasco oraz sokiem z limonki.
6. Curry można podawać posypane posiekanym szczypiorkiem, czarnym sezamem oraz z dodatkiem pomidorków przekrojonych na pół.