Kofty wołowe z warzywami oraz dipem kasztanowym

Kofty wołowe z warzywami oraz dipem kasztanowym

Czekałam cały rok, aż pojawią się kasztany. I doczekałam się! Można z nich zrobić naprawdę ciekawe rzeczy. Tym razem przygotowałam dip kasztanowy, który ma bardzo ciekawy smak i fajnie komponuje się z kotlecikami wołowymi. Do tego smażone warzywa i danie gotowe. Oczywiście można je dodatkowo urozmaicić ryżem lub pieczonymi ziemniakami. Do przyrządzenia naszych koft jest niezbędny kawałek dobrej wołowiny (nie za chudej, bo kotleciki mogą wyjść zbyt suche). Będą nam również potrzebne patyczki do szaszłyków. Z podanych składników wychodzi około 6 kotlecików. Mięso najlepiej smażyć na grillu lub patelni grillowej, będzie bardziej soczyste, jeśli będziemy je często obracać. Do dzieła!

Składniki:

500 gram mielonej wołowiny

1 mała cebula

2 ząbki czosnku

2 centymetry imbiru

1 łyżeczka ostrej papryki

1 łyżka sosu sojowego

1 łyżeczka suszonego cząbru

1 łyżeczka suszonego oregano

1 łyżeczka suszonego tymianku

5 ziaren kolendry

warzywa:

mały por

cukinia

papryka żółta

papryka czerwona

marchew

2 łyżki oleju rzepakowego

sól pieprz

dip kasztanowy:

250 gram kasztanów ugotowanych i obranych*

1/4 szklanki mleka

2-3 łyżki śmietany

1 łyżeczka soku z cytryny

1/2 łyżeczki suszonego tymianku

sól, pieprz

szczypta cynamonu

 

*Kasztany naciąć i gotować w osolonej wodzie. Po około 30 minutach wyjąć jednego, obrać i zobaczyć czy już jest miękki. Odcedzić i obrać kiedy lekko ostygną, ale jeszcze będą ciepłe (skórka lepiej odchodzi).

 

 

Krok po kroku:

1. Cebulę, czosnek i imbir posiekać bardzo drobno. W moździerzu rozdrobnić ziarna kolendry, dodać ostrą paprykę oraz suszone zioła, wymieszać całość.

2. Mięso mielone włożyć do miski, dodać łyżkę sosu sojowego, posiekane warzywa i mieszankę przypraw. Wszystko razem dokładnie wyrobić dłońmi, przykryć folią i wstawić do lodówki na minimum pół godziny.

3. Dip kasztanowy: do blendera włożyć obrane kasztany (można posiekać 2-3 i zostawić do dekoracji), dodać mleko, śmietanę, sok z cytryny, tymianek i zmiksować na gładki krem. Doprawić solą, pieprzem i szczyptą cynamonu. Wymieszać. Jeśli dip jest za gęsty dodać jeszcze mleka. Przełożyć do miseczki i odstawić do lodówki.

4. Warzywa umyć, z papryk usunąć gniazda nasienne, cukinię i marchew obrać ze skóry. Następnie pokroić wszystkie warzywa w małą kostkę.

5. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju rzepakowego. Wrzucić pora oraz cukinię. Chwilę podsmażyć, dodać papryki i marchew. Smażyć aż warzywa zmiękną. Doprawić solą i pieprzem.

6. Mięso wyjąć z lodówki. Formować podłużne kotleciki i nabijać na patyczki do szaszłyków. Grillować po około 4-5 minut z każdej strony.

7. Kofty wołowe podawać z mieszanką smażonych warzyw oraz dipem kasztanowym. Można dodatkowo udekorować potrawę listkami świeżych ziół np. oregano czy tymianku.

 



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *