Krokieciki z kurczakiem

Krokieciki z kurczakiem

Delikatne krokieciki z kawałkami kurczaka oraz szynki wędzonej. Są tak mięciutkie, że dosłownie rozpływają się w ustach. Do tego przepisu można wykorzystać np. mięso gotowane z rosołu. Wychodzi około 20 sztuk. Masę na krokiety możemy przygotować dzień wcześniej i przechowywać w lodówce. Później wystarczy tylko uformować krokieciki i usmażyć. Równie dobrze możecie je zrobić od razu i już usmażone przechowywać w lodówce. Wystarczy je potem podgrzać w mikrofali czy piekarniku lub zjeść na zimno- są równie dobre albo jeszcze lepsze! :)

Składniki:

2 piersi z kurczaka ugotowane w bulionie warzywnym

100 gram szynki wędzonej

1 cebula

4 łyżki mąki pszennej

1 szklanka ciepłego mleka

1 szklanka bulionu (z gotowania kurczaka)

1 jajko

2 łyżki masła

1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej

5-6 łyżek bułki tartej

sól, pieprz do smaku

olej rzepakowy do smażenia

 

 

 

Krok po kroku:

1. Mięso z kurczaka oraz szynkę pokroić na bardzo małe kawałeczki.

2. Cebulę drobno posiekać w kosteczkę i podsmażyć w rondelku na maśle na złoty kolor.

3. Dodać mąkę i zamieszać intensywnie drewnianą lub silikonową łyżka, następnie dolać mleko oraz bulion nie przestając mieszać. Dodać kurczaka oraz szynkę, doprawić gałką muszkatołową, odrobiną soli i pieprzu. Masę należy mieszać do momentu, aż niemal będzie odchodzić od rondla. Musi odpowiednio zgęstnieć, dlatego to może trochę potrwać. Kiedy masa będzie odpowiednio zwarta zdejmujemy ją z ognia. Możemy jeszcze doprawić do smaku solą i pieprzem według uznania.

4. Do masy dodać roztrzepane jajko i wymieszać całość. Zostawić do ostygnięcia.

5. Na talerz wysypać bułkę tartą. Z masy uformować w dłoniach małe krokieciki i obtoczyć je w bułce. Smażyć na patelni na rozgrzanym oleju z obu stron na złoto- brązowy kolor. Następnie wyjąć na papier lub ręcznik papierowy, aby usunąć nadmiar oleju i przełożyć na talerz.

 

 



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *