Krokieciki z kurczakiem

Delikatne krokieciki z kawałkami kurczaka oraz szynki wędzonej. Są tak mięciutkie, że dosłownie rozpływają się w ustach. Do tego przepisu można wykorzystać np. mięso gotowane z rosołu. Wychodzi około 20 sztuk. Masę na krokiety możemy przygotować dzień wcześniej i przechowywać w lodówce. Później wystarczy tylko uformować krokieciki i usmażyć. Równie dobrze możecie je zrobić od razu i już usmażone przechowywać w lodówce. Wystarczy je potem podgrzać w mikrofali czy piekarniku lub zjeść na zimno- są równie dobre albo jeszcze lepsze! :)
Składniki:
2 piersi z kurczaka ugotowane w bulionie warzywnym
100 gram szynki wędzonej
1 cebula
4 łyżki mąki pszennej
1 szklanka ciepłego mleka
1 szklanka bulionu (z gotowania kurczaka)
1 jajko
2 łyżki masła
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
5-6 łyżek bułki tartej
sól, pieprz do smaku
olej rzepakowy do smażenia
Krok po kroku:
1. Mięso z kurczaka oraz szynkę pokroić na bardzo małe kawałeczki.
2. Cebulę drobno posiekać w kosteczkę i podsmażyć w rondelku na maśle na złoty kolor.
3. Dodać mąkę i zamieszać intensywnie drewnianą lub silikonową łyżka, następnie dolać mleko oraz bulion nie przestając mieszać. Dodać kurczaka oraz szynkę, doprawić gałką muszkatołową, odrobiną soli i pieprzu. Masę należy mieszać do momentu, aż niemal będzie odchodzić od rondla. Musi odpowiednio zgęstnieć, dlatego to może trochę potrwać. Kiedy masa będzie odpowiednio zwarta zdejmujemy ją z ognia. Możemy jeszcze doprawić do smaku solą i pieprzem według uznania.
4. Do masy dodać roztrzepane jajko i wymieszać całość. Zostawić do ostygnięcia.
5. Na talerz wysypać bułkę tartą. Z masy uformować w dłoniach małe krokieciki i obtoczyć je w bułce. Smażyć na patelni na rozgrzanym oleju z obu stron na złoto- brązowy kolor. Następnie wyjąć na papier lub ręcznik papierowy, aby usunąć nadmiar oleju i przełożyć na talerz.