Kurczak z ryżem i sosem z mango

Kurczak z ryżem i sosem z mango

Dobrze doprawiony kurczak ze słodkim sosem z mango z nutą kwaskowości i odrobiną pikanterii. Całości towarzyszy ryż jaśminowy. Naprawdę świetna mieszanka smaków dla amatorów tajskiej kuchni.

Składniki: (4 osoby)

500 gram piersi z kurczaka

Marynata do mięsa:

1/2 łyżeczki soli

3 łyżki oleju sezamowego

1/4 łyżeczki chili

1/4 łyżeczki pieprzu

1/2 łyżeczki słodkiej papryki mielonej

1/2 łyżeczki ostrej papryki mielonej

1/2 łyżeczki imbiru mielonego

1/2 łyżeczki czosnku mielonego

1 łyżeczka kurkumy

1 łyżeczka tymianku

5 kropel sosu tabasco

Sos z mango:

200 mililitrów mleczka kokosowego

1 mango

5 centymatrów imbiru

2 ząbki czosnku

1/2 limonki

2 łyżeczki cukru trzcinowego

5-6 kropel sosu tabasco

Dodatkowo:

350 gram ryżu jaśminowego

świeża kolendra do posypania

 

Krok po kroku:

1. Mięso pokroić w paseczki o długości około 4 centymerów, zamarynować i odstawić do lodówki na godzinę.

2. W rondelku zagotować mleczko kokosowe, dodać miąższ z mango i gotować aż zmięknie.

3. Imbir zetrzeć na tarce, czosnek przecisnąć przez praskę i wrzucic do sosu. Wycisnąć sok z limonki, dodać cukier i tabasco.

4. Sos zblendować na gładką masę.

5. Mięso z kurczaka smażyć na suchej patelni przez około 5 minut z każdej strony.

6. Kurczaka podawać z ryżem jaśminowym polanym sosem z mango. Posypać świeżą kolendrą.

 



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *