Kurczak z ryżem i sosem z mango

Dobrze doprawiony kurczak ze słodkim sosem z mango z nutą kwaskowości i odrobiną pikanterii. Całości towarzyszy ryż jaśminowy. Naprawdę świetna mieszanka smaków dla amatorów tajskiej kuchni.
Składniki: (4 osoby)
500 gram piersi z kurczaka
Marynata do mięsa:
1/2 łyżeczki soli
3 łyżki oleju sezamowego
1/4 łyżeczki chili
1/4 łyżeczki pieprzu
1/2 łyżeczki słodkiej papryki mielonej
1/2 łyżeczki ostrej papryki mielonej
1/2 łyżeczki imbiru mielonego
1/2 łyżeczki czosnku mielonego
1 łyżeczka kurkumy
1 łyżeczka tymianku
5 kropel sosu tabasco
Sos z mango:
200 mililitrów mleczka kokosowego
1 mango
5 centymatrów imbiru
2 ząbki czosnku
1/2 limonki
2 łyżeczki cukru trzcinowego
5-6 kropel sosu tabasco
Dodatkowo:
350 gram ryżu jaśminowego
świeża kolendra do posypania
Krok po kroku:
1. Mięso pokroić w paseczki o długości około 4 centymerów, zamarynować i odstawić do lodówki na godzinę.
2. W rondelku zagotować mleczko kokosowe, dodać miąższ z mango i gotować aż zmięknie.
3. Imbir zetrzeć na tarce, czosnek przecisnąć przez praskę i wrzucic do sosu. Wycisnąć sok z limonki, dodać cukier i tabasco.
4. Sos zblendować na gładką masę.
5. Mięso z kurczaka smażyć na suchej patelni przez około 5 minut z każdej strony.
6. Kurczaka podawać z ryżem jaśminowym polanym sosem z mango. Posypać świeżą kolendrą.