Kurczak z warzywami i ryżem

Kurczak z warzywami i ryżem

Danie w 15 minut. Smaczne, zdrowe, pożywne. Przepis możecie modyfikować według upodobań, dodajcie ulubione warzywa, przyprawy i zioła. W sezonie użyjcie świeżych pomidorów, natomiast poza nim możemy dodać te z puszki.

Składniki: (2-3 porcje)

1 duża pierś z kurczaka

2 szalotki

1 papryka czerwona

1 marchew

1/2 bakłażana

2-3 pomidory bez skórki

1/2 łyżeczki papryki ostrej

1/2 łyżeczki papryki ostrej

1/4 imbiru w proszku

2 szczypty soli

1-2 łyżki oliwy z oliwek

kilka gałązek kolendry

2 torebki ryżu (200 gram)

 

 

Krok po kroku:

1. W miseczce wymieszać sól, paprykę ostrą i słodką oraz imbir. Kurczaka pokroić w kostkę i natrzeć przyprawami.

2. Szalotkę drobno posiekać. Paprykę oczyścić z gniazd nasiennych, marchew obrać. Pokroić w kostkę marchew, paprykę, pomidory oraz bakłażana.

3. Na patelni rozgrzać oliwę i podsmażyć kurczaka. Przełożyć go do miski i przykryć.

4. Na tej samej patelni podsmażyć szalotkę, dodać resztę warzyw (oprócz pomidorów) i chwilę smażyć. Na koniec dodać pomidory i gotować, aż nadmiar płynu odparuje. W międzyczasie ugotować ryż.

5. Na talerzach ułożyć ryż, warzywa i kawałki kurczaka. Posypać kolendrą i podawać.



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *