Maślany kurczak (butter chicken)

Butter chicken czyli maślany kurczak to aromatyczne danie kuchni indyjskiej. W tym przepisie użyłam udek z kurczaka bez skóry i kości. Mięso zamarynowałam w mieszance przypraw, jogurcie i soku z cytryny, pokroiłam je na mniejsze kawałki dopiero po obróbce cieplnej. Potrawę podałam z ryżem jaśminowym, ćwiartką limonki i świeżą kolendrą.
Składniki:
2 udka z kurczaka bez skóry i kości (ok. 400g)
marynata:
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka kurkumy
1 łyżeczka chili
1 łyżeczka papryki wędzonej
1 łyżeczka garam masala
2 ząbki czosnku
200 g jogurtu greckiego
1 łyżeczka soku z cytryny
ok. 1 cm świeżego imbiru
sos:
1 średnia cebula
2 ząbki czosnku
50 g masła+ 2-3 łyżki masła do smażenia
1 łyżeczka garam masala
10 ziaren kolendry (rozdrobnić w moździerzu) lub 1 łyżeczka kolendry w proszku
1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
1 łyżeczka soli
ok. 1 cm świeżego imbiru
1/4 łyżeczki chili
1/2 łyżeczki miodu
puszka pomidorów krojonym lub całych (ok. 400g)
ok. 50 ml wody
100 ml śmietanki 30%
dodatkowo:
ryż np. jaśminowy
listki kolendry
limonka
Krok po kroku:
1. Wszystkie sypkie składniki do marynaty mieszamy w misce. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i starty imbir. Mięso wkładamy do marynaty i nacieramy. Dodajemy jogurt i sok z cytryny, całość mieszamy. Odstawiamy do lodówki na 3-4h.
2. Cebulę kroimy w kostkę, czosnek w plasterki. Podsmażamy chwilkę na maśle w garnku. Dodajemy przyprawy (sól, kolendrę, kmin, chili, garam masala, starty imbir i miód). Mieszamy i smażymy na wolnym ogniu ok. 1-2 minuty. Dodajemy pomidory z puszki i wlewamy ok. 50 ml wody. Całość dusimy ok. 15 minut.
3. W międzyczasie wyjmujemy mięso z lodówki i wycieramy nadmiar marynaty ręcznikiem papierowym. Rozgrzewamy patelnię do grillowania i smażymy kurczaka na maśle klarowanym przez 3 minuty z każdej strony. Po tym czasie wyjmujemy mięso z patelni, żeby „odpoczęło”.
4. Sos zdejmujemy z palnika i blendujemy. Następnie dodajemy śmietankę i 50 g masła. Gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem ok. 3-4 minuty. Mięso kroimy na kawałki ok. 1 cm i dodajemy do sosu. Dusimy ok. 15-20 minut aż będzie miękkie.
5. W tym czasie gotujemy ryż.
6. Kiedy sos już jest gotowy nakładamy danie na talerze. Możemy je udekorować listkami świeżej kolendry i ćwiartką limonki.