Maślany kurczak (butter chicken)

Maślany kurczak (butter chicken)

Butter chicken czyli maślany kurczak to aromatyczne danie kuchni indyjskiej. W tym przepisie użyłam udek z kurczaka bez skóry i kości. Mięso zamarynowałam w mieszance przypraw, jogurcie i soku z cytryny,  pokroiłam je na mniejsze kawałki dopiero po obróbce cieplnej. Potrawę podałam z ryżem jaśminowym, ćwiartką limonki i świeżą kolendrą.

Składniki:

2 udka z kurczaka bez skóry i kości (ok. 400g)

marynata:

1 łyżeczka soli

1 łyżeczka kurkumy

1 łyżeczka chili

1 łyżeczka papryki wędzonej

1 łyżeczka garam masala

2 ząbki czosnku

200 g jogurtu greckiego

1 łyżeczka soku z cytryny

ok. 1 cm świeżego imbiru

sos:

1 średnia cebula

2 ząbki czosnku

50 g masła+ 2-3 łyżki masła do smażenia

1 łyżeczka garam masala

10 ziaren kolendry (rozdrobnić w moździerzu) lub 1 łyżeczka kolendry w proszku

1/2 łyżeczki kminu rzymskiego

1 łyżeczka soli

ok. 1 cm świeżego imbiru

1/4 łyżeczki chili

1/2 łyżeczki miodu

puszka pomidorów krojonym lub całych (ok. 400g)

ok. 50 ml wody

100 ml śmietanki 30%

dodatkowo:

ryż np. jaśminowy

listki kolendry

limonka

Krok po kroku:

1. Wszystkie sypkie składniki do marynaty mieszamy w misce. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i starty imbir. Mięso wkładamy do marynaty i nacieramy. Dodajemy jogurt i sok z cytryny, całość mieszamy. Odstawiamy do lodówki na 3-4h.

2. Cebulę kroimy w kostkę, czosnek w plasterki. Podsmażamy chwilkę na maśle w garnku. Dodajemy przyprawy (sól, kolendrę, kmin, chili, garam masala, starty imbir i miód). Mieszamy i smażymy na wolnym ogniu ok. 1-2 minuty. Dodajemy pomidory z puszki i wlewamy ok. 50 ml wody. Całość dusimy ok. 15 minut.

3. W międzyczasie wyjmujemy mięso z lodówki i wycieramy nadmiar marynaty ręcznikiem papierowym. Rozgrzewamy patelnię do grillowania i smażymy kurczaka na maśle klarowanym przez 3 minuty z każdej strony. Po tym czasie wyjmujemy mięso z patelni, żeby „odpoczęło”.

4. Sos zdejmujemy z palnika i blendujemy. Następnie dodajemy śmietankę i 50 g masła. Gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem ok. 3-4 minuty. Mięso kroimy na kawałki ok. 1 cm i dodajemy do sosu. Dusimy ok. 15-20 minut aż będzie miękkie.

5. W tym czasie gotujemy ryż.

6. Kiedy sos już jest gotowy nakładamy danie na talerze. Możemy je udekorować listkami świeżej kolendry i ćwiartką limonki.



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *