Najlepszy pieczony kurczak

Najlepszy pieczony kurczak

W moim domu obiad z pieczonym kurczakiem w roli głównej jest zawsze mile widziany :) Możecie upiec go dla rodziny przy okazji zbliżających się świąt albo każdego innego dnia bez okazji :) Samo jego przygotowanie nie jest czasochłonne, natomiast swoje musi odsiedzieć w piekarniku, aby móc się rozkoszować jego smakiem i aromatem. Jego delikatne mięso rozpływa się w ustach. Kurczak szybko znika ze stołu, a jeśli zostanie Wam kawałek to możecie włożyć do lodówki i zjeść później na zimno lub na ciepło. Smacznego!

Składniki:

kurczak ok. 2 kg

kilka małych szalotek

20 gram małych czerwonych pomidorków

2-3 ząbki czosnku

2-3 łyżki oliwy z oliwek

sól, pieprz

1 cytryna

kilka gałązek tymianku

masło:

100 gram miękkiego masła

kilka gałązek świeżego tymianku

otarta skórka z ½ cytryny

1-2 łyżki sosu sojowego

2 ząbki czosnku

sól, pieprz

 

 

Krok po kroku:

1. Masło: w misce wymieszać miękkie masło, posiekany tymianek, przeciśnięty przez praskę czosnek, sos sojowy oraz otartą skórkę z cytryny. Doprawić solą, pieprzem i utrzeć na jednolitą masę.

2. Piekarnik rozgrzej do 190 stopni. Kurczaka połóż na deseczce i delikatnie wsuń palce po skórkę, ostrożnie oddzielając ją od mięsa po całej powierzchni (grzbiet, uda, piersi). Kiedy skórka będzie już oddzielona nakładaj pod nią  partiami masło rozsmarowując je na mięsie. Z wierzchu natrzyj kurczaka oliwą, posyp solą i pieprzem. Szalotki oraz cytryny pokrój na ćwiartki. Do środka kurczaka włóż kilka ćwiartek szalotek, cytryny, gałązki tymianku oraz kilka pomidorków.

3. Przygotuj brytfankę i wyłóż w niej papier do pieczenia. Ułóż po środku kurczaka i rozłóż pozostałe pomidorki, kawałki szalotek, cytryn oraz zmiażdżone ząbki czosnku.

4. Włóż kurczaka do piekarnika na około 2h (w zależności od wagi kurczaka, na 1kg kurczaka przypada 1 h pieczenia), żeby skórka nie wyschła polewaj kurczaka zebranym z pieczenia płynem z brytfanki. Po około godzinie obróć kurczaka na drugą stronę i też polewaj go od czasu do czasu. Kontroluj czas pieczenia, skórka powinna być chrupiąca i ładnie przypieczona.

5. Kiedy kurczak będzie upieczony, wyjmij go z piekarnika, postaw brytfankę na desce i przykryj ją folią aluminiową na 10 minut.

6. Podawaj kurczaka z ulubionymi dodatkami.



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *