Najlepszy pieczony kurczak

W moim domu obiad z pieczonym kurczakiem w roli głównej jest zawsze mile widziany :) Możecie upiec go dla rodziny przy okazji zbliżających się świąt albo każdego innego dnia bez okazji :) Samo jego przygotowanie nie jest czasochłonne, natomiast swoje musi odsiedzieć w piekarniku, aby móc się rozkoszować jego smakiem i aromatem. Jego delikatne mięso rozpływa się w ustach. Kurczak szybko znika ze stołu, a jeśli zostanie Wam kawałek to możecie włożyć do lodówki i zjeść później na zimno lub na ciepło. Smacznego!
Składniki:
kurczak ok. 2 kg
kilka małych szalotek
20 gram małych czerwonych pomidorków
2-3 ząbki czosnku
2-3 łyżki oliwy z oliwek
sól, pieprz
1 cytryna
kilka gałązek tymianku
masło:
100 gram miękkiego masła
kilka gałązek świeżego tymianku
otarta skórka z ½ cytryny
1-2 łyżki sosu sojowego
2 ząbki czosnku
sól, pieprz
Krok po kroku:
1. Masło: w misce wymieszać miękkie masło, posiekany tymianek, przeciśnięty przez praskę czosnek, sos sojowy oraz otartą skórkę z cytryny. Doprawić solą, pieprzem i utrzeć na jednolitą masę.
2. Piekarnik rozgrzej do 190 stopni. Kurczaka połóż na deseczce i delikatnie wsuń palce po skórkę, ostrożnie oddzielając ją od mięsa po całej powierzchni (grzbiet, uda, piersi). Kiedy skórka będzie już oddzielona nakładaj pod nią partiami masło rozsmarowując je na mięsie. Z wierzchu natrzyj kurczaka oliwą, posyp solą i pieprzem. Szalotki oraz cytryny pokrój na ćwiartki. Do środka kurczaka włóż kilka ćwiartek szalotek, cytryny, gałązki tymianku oraz kilka pomidorków.
3. Przygotuj brytfankę i wyłóż w niej papier do pieczenia. Ułóż po środku kurczaka i rozłóż pozostałe pomidorki, kawałki szalotek, cytryn oraz zmiażdżone ząbki czosnku.
4. Włóż kurczaka do piekarnika na około 2h (w zależności od wagi kurczaka, na 1kg kurczaka przypada 1 h pieczenia), żeby skórka nie wyschła polewaj kurczaka zebranym z pieczenia płynem z brytfanki. Po około godzinie obróć kurczaka na drugą stronę i też polewaj go od czasu do czasu. Kontroluj czas pieczenia, skórka powinna być chrupiąca i ładnie przypieczona.
5. Kiedy kurczak będzie upieczony, wyjmij go z piekarnika, postaw brytfankę na desce i przykryj ją folią aluminiową na 10 minut.
6. Podawaj kurczaka z ulubionymi dodatkami.