Pasztet drobiowy

Tradycyjny domowy pasztet drobiowy. Smakuje wyśmienicie zarówno z pieczywem jak i bez :) Możecie go upiec nie tylko od święta.
Składniki:
udko z kurczaka (ok. 300 gram)
polędwica z piersi z indyka (ok. 300 gram)
2 liście laurowe
4-5 ziaren ziela angielskiego
średnia cebula
1-2 łyżki masła
1 łyżeczka startego świeżego imbiru
1 ząbek czosnku
¼ łyżeczki gałki muszkatołowej
1 łyżeczka suszonego tymianku
sól, pieprz
włoszczyzna:
1 pietruszka
2 marchewki
kawałek pora (około 5 cm)
mały kawałek selera
2 gałązki natki pietruszki
Krok po kroku:
1. Mięso umyć, włoszczyznę umyć i obrać. Włożyć wszystko do garnka, dodać liście laurowe oraz ziele angielskie, zalać zimną wodą i ugotować do miękkości.
2. Wyjąć mięso oraz warzywa na talerz, żeby ostygły. Cebulkę pokroić i podsmażyć na maśle.
3. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Mięso, włoszczyznę oraz podsmażoną cebulkę zmielić w maszynce. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, starty imbir, gałkę oraz tymianek. Doprawić do smaku solą i pieprzem (według gustu). Wymieszać całość ręką. Spróbować i doprawić jeśli potrzeba. Na koniec dodać jajko i wymieszać.
4. Formę do keksówki wysmarować masłem i wyłożyć do niej przygotowaną masę. Włożyć do piekarnika na około godzinę. Kiedy pasztet ostygnie można go przełożyć na talerz. Przechowywać w lodówce.