Pieczone pałki z kurczaka z łódeczkami ziemniaczanymi

Pieczone pałki z kurczaka z łódeczkami ziemniaczanymi

Prosty, klasyczny obiad czyli pieczony kurczak w towarzystwie ziemniaków. Danie z jednej brytfanny. Do tego możecie przygotować lekką sałatkę lub surówkę. Ilość składników dobierzcie według liczby osób, które będziecie karmić :) Mój przepis idealny dla rodziny 2 plus 1.

Składniki:

6 pałek z kurczaka

1 łyżeczka musztardy sarepskiej

1 łyżka soku z cytryny

2 łyżki sosu sojowego

6 średniej wielkości ziemniaków

2 łyżki miękkiego masła

1 łyżka suszonego tymianku

1 ząbek czosnku

sól do smaku

 

 

Krok po kroku:

1. W misce wymieszać sos sojowy z sokiem z cytryny i musztardą. Pałki z kurczaka umyć i osuszyć, a następnie natrzeć marynatą. Odstawić do lodówki na minimum pół godziny.

2. Ziemniaki obrać i pokroić w łódeczki. W miseczce wymieszać masło z tymiankiem, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i posolić do smaku.

3. Brytfannę wyłożyć papierem do pieczenia. Ułożyć na nim pałki z kurczaka (polać je pozostałą w misce marynatą) oraz łódeczki ziemniaczane. Piec w 190 stopniach przez około godzinę.

 



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *