Pieczone pałki z kurczaka z łódeczkami ziemniaczanymi

Prosty, klasyczny obiad czyli pieczony kurczak w towarzystwie ziemniaków. Danie z jednej brytfanny. Do tego możecie przygotować lekką sałatkę lub surówkę. Ilość składników dobierzcie według liczby osób, które będziecie karmić :) Mój przepis idealny dla rodziny 2 plus 1.
Składniki:
6 pałek z kurczaka
1 łyżeczka musztardy sarepskiej
1 łyżka soku z cytryny
2 łyżki sosu sojowego
6 średniej wielkości ziemniaków
2 łyżki miękkiego masła
1 łyżka suszonego tymianku
1 ząbek czosnku
sól do smaku
Krok po kroku:
1. W misce wymieszać sos sojowy z sokiem z cytryny i musztardą. Pałki z kurczaka umyć i osuszyć, a następnie natrzeć marynatą. Odstawić do lodówki na minimum pół godziny.
2. Ziemniaki obrać i pokroić w łódeczki. W miseczce wymieszać masło z tymiankiem, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i posolić do smaku.
3. Brytfannę wyłożyć papierem do pieczenia. Ułożyć na nim pałki z kurczaka (polać je pozostałą w misce marynatą) oraz łódeczki ziemniaczane. Piec w 190 stopniach przez około godzinę.