Pierś z kurczaka z mozarellą, suszonymi pomidorami i bazylią

Pierś z kurczaka podana z ziemniakami. Brzmi klasycznie? Jednak tym razem zobaczycie ten duet w nieco innej odsłonie, bo mięso nafaszerujemy smakami suszonych pomidorów, ciągnącego się sera oraz świeżej bazylii, a towarzyszyć mu będą złociste kartoflane kosteczki.
Składniki (dla 2 osób):
2 piersi z kurczaka
4 pomidory suszone
około 50 gram sera mozarella
kilka gałązek świeżej bazylii
1 łyżeczka masła lub oleju do wysmarowania naczynia do pieczenia
sól i pieprz do smaku
1-2 łyżeczki bazylii suszonej
dwie garści rukoli
6-8 ziemniaków
2 łyżki masła
Krok po kroku:
1. Piersi z kurczaka umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym a następnie naciąć wzdłuż tworząc kieszeń. Pomidory oraz ser pokroić w paski.
2. Piersi opruszyć solą, pieprzem i suszoną bazylią z obu stron a następnie faszerować pomidorami, serem oraz świeżą bazylią. (Jeśli obawiacie się że zawartość może wypaść podczas pieczenia, zepnijcie otwór kieszeni wykałaczką).
3. Naczynie żaroodporne wysmarować tłuszczem i włożyć do niego faszerowane piersi z kurczaka. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 35-40 minut.
4. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Ugotować w osolonej wodzie aż będą miękkie (około 20 minut). Wyjąć z wody łyżką cedzakową.
5. Na patelni rozgrzać 2 łyżki masła i smażyć ziemniaki do zarumienienia. Przewrócić na drugą stroną. Im dłużej będziemy smażyć tym skórka będzie bardziej chrupiąca, dlatego sami zdecydujecie kiedy nadejdzie ten moment wyłączcie palnik :) Ja zazwyczaj smażę około 15 minut.( Ziemniaczki można posypać suszoną bazylią lub innymi ziołami)
6. Na talerzu położyć garść umytej rukoli. Na niej ułożyć pierś z kurczaka oraz ziemniaki. Smacznego!