Polędwiczka z warzywami i orzechami nerkowca

Polędwiczka z warzywami i orzechami nerkowca

Plasterki polędwiczki wieprzowej zamarynowane w mieszance wyrazistych, orientalnych przypraw, do tego warzywa oraz orzechy nerkowca. Eksplozja smaków i zapachów! Apetyt dodatkowo zaostrzy nam papryczka chili (można ją pominąć) :) Dla kontrastu danie podałam z delikatnym ryżem jaśminowym i posypałam świeżą kolendrą.

Składniki (dla 4 osób):

500 gram polędwicy wieprzowej

80 gram orzechów nerkowca

1 cebula

1 czerwona papryka

1 żółta papryka

1/2 ostrej papryczki chili

3 ząbki czosnku

100 gram kiełek fasoli Mung

sok z 1/2 limonki

2 łyżeczki miodu

2 łyżki oleju rzepakowego

1-2 łyżki sosu sojowego

dodatkowo:

2 łyżeczki sezamu

świeże zioła do posypania

300 gram ryżu jaśminowego

marynata:

2 łyżki sosu sojowego

1 łyżka oleju

1/4 łyżeczki pieprzu

5 ziarenek kolendry rozdrobnionej w moździerzu

1/4 łyżeczki papryki ostrej

1/2 łyżeczki papryki słodkiej

2-3 łyżeczki startego imbiru

 

 

Przygotowanie:

1. W misce wymieszać wszystkie składniki marynaty. Polędwiczkę pokroić w około 1,5 cm plastry, włożyć do marynaty i wymieszać. Miskę przykryć folią i odstawić do lodówki na co najmniej godzinę (a najlepiej na całą noc).

2. Papryki pokroić w paseczki, cebulę w piórka, czosnek w plasterki, papryczkę drobno posiekać.

3. Na patelni rozgrzać olej. Podsmażyć cebulę, czosnek i papryki przez około 5 minut. Następnie przełożyć je do miseczki.

5. Na tej samej patelni podsmażyć mięso z każej strony po około 2 minuty. Dodać warzywa, papryczkę chili i smażyć jeszcze 3 minuty.

6. Na koniec dodać kiełki oraz nerkowce. Doprawić miodem, sokiem z 1/2 limonki i sosem sojowym jeśli jest taka potrzeba. Wymieszać i przykryć. Dusić około 3-4 minuty.

7. Polędwiczki można podawać z ryżem jaśminowym, posypane sezamem oraz świeżymi ziołami np. kolendrą.

 



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *