Polędwiczka z warzywami i orzechami nerkowca

Plasterki polędwiczki wieprzowej zamarynowane w mieszance wyrazistych, orientalnych przypraw, do tego warzywa oraz orzechy nerkowca. Eksplozja smaków i zapachów! Apetyt dodatkowo zaostrzy nam papryczka chili (można ją pominąć) :) Dla kontrastu danie podałam z delikatnym ryżem jaśminowym i posypałam świeżą kolendrą.
Składniki (dla 4 osób):
500 gram polędwicy wieprzowej
80 gram orzechów nerkowca
1 cebula
1 czerwona papryka
1 żółta papryka
1/2 ostrej papryczki chili
3 ząbki czosnku
100 gram kiełek fasoli Mung
sok z 1/2 limonki
2 łyżeczki miodu
2 łyżki oleju rzepakowego
1-2 łyżki sosu sojowego
dodatkowo:
2 łyżeczki sezamu
świeże zioła do posypania
300 gram ryżu jaśminowego
marynata:
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżka oleju
1/4 łyżeczki pieprzu
5 ziarenek kolendry rozdrobnionej w moździerzu
1/4 łyżeczki papryki ostrej
1/2 łyżeczki papryki słodkiej
2-3 łyżeczki startego imbiru
Przygotowanie:
1. W misce wymieszać wszystkie składniki marynaty. Polędwiczkę pokroić w około 1,5 cm plastry, włożyć do marynaty i wymieszać. Miskę przykryć folią i odstawić do lodówki na co najmniej godzinę (a najlepiej na całą noc).
2. Papryki pokroić w paseczki, cebulę w piórka, czosnek w plasterki, papryczkę drobno posiekać.
3. Na patelni rozgrzać olej. Podsmażyć cebulę, czosnek i papryki przez około 5 minut. Następnie przełożyć je do miseczki.
5. Na tej samej patelni podsmażyć mięso z każej strony po około 2 minuty. Dodać warzywa, papryczkę chili i smażyć jeszcze 3 minuty.
6. Na koniec dodać kiełki oraz nerkowce. Doprawić miodem, sokiem z 1/2 limonki i sosem sojowym jeśli jest taka potrzeba. Wymieszać i przykryć. Dusić około 3-4 minuty.
7. Polędwiczki można podawać z ryżem jaśminowym, posypane sezamem oraz świeżymi ziołami np. kolendrą.