Polędwiczki na purée z bobu

Polędwiczki na purée z bobu

Polędwiczka wieprzowa marynowana w aromatycznych ziołach z dodatkiem czosnku, pieprzu cytrynowego oraz suszonych pomidorów. Mięso podałam na delikatnym i kremowym purée z bobu. Trochę czasu zabiera obieranie bobu, ale dla efektu końcowego warto się odrobinę „pomęczyć”.

Składniki: (3 porcje)

500 gram polędwicy wieprzowej

1 kilogram bobu

2 łyżki masła

150 gram jogurtu typu greckiego

1 łyżeczka soku z cytryny

1 łyżka oleju

sól i pieprz do smaku

marynata do mięsa:

2 suszone pomidory plus 2 łyżki oleju z pomidorów

2 ząbki czosnku

1/2 łyżeczki pieprzu cytrynowego

garść świeżej mięty

2 łyżeczki suszonego oregano

dodatkowo:

otarta skórka z cytryny

kilka listków mięty

 

 

Krok po kroku:

1. Polędwiczkę pokroić w około 3 centymetrowe plastry, natrzeć solą i pieprzem i odstawić do lodówki. Nastawić piekarnik na 180 stopni.

2. Bób wrzucić do osolonej, wrzącej wody i gotować 15 minut.

3. W międzyczasie przygotować marynatę. Do moździerza włożyć obrane ząbki czosnku, listki mięty, oregano, pieprz cytrynowy, pokrojone drobno pomidory oraz 2 łyżki oleju, wszystko razem utrzeć.

4. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju i smażyć polędwiczki minutę z każdej strony, po czym włożyć do torebki do pieczenia, wlać ziołową marynatę i wymieszać. Torbę foliową zamknąć, włożyć do naczynia żaroodpornego a następnie do piekarnika na około 10 minut.

5. Bób odcedzić, przelać zimną wodą i obrać. Zostawić dwie garście bobu, a resztę włożyć z powrotem do garnka i utłuc. Dodać masło, jogurt, sok z cytryny i wszystko wymieszać na gładką masę. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

6. Na talerze wyłożyć purée z bobu, na nim ułożyć polędwiczki polane marynatą, dodać obrany bób. Całość posypać listkami mięty, otartą skórką z cytryny oraz, ewentualnie, szczyptą pieprzu cytrynowego.



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *