Polędwiczki w sosie grzybowym z kluskami śląskimi

Nasze słynne kluski „z dziurką”, delikatna polędwica oraz sos grzybowy, który w tym zestawieniu stawia kropkę nad „i”. To nierozłączne trio z pewności zachwyci Twoich bliskich. W moim domu wywołuje furorę i znika w mgnieniu oka, w szczególności pyszne i mięciutkie kluseczki, które mój syn uwielbia.
Według mnie najlepszy sos grzybowy to taki ze świeżymi grzybami, jest aromatyczny i intensywny w smaku. Jeśli jednak ich nie macie możecie użyć pieczarek. Też będzie smacznie :)
Składniki:
polędwiczka:
kawałek polędwicy wieprzowej (około 500gram)
2 łyżki sosu sojowego
1-2 łyżki oliwy z oliwek
Krok po kroku:
1. Mięso natrzeć sosem sojowym z oliwą, Włożyć do miski, przykryć folią i wstawić do lodówki. Im dłużej będzie się marynowało tym lepiej.
2. Wyjąć mięso, żeby nabrało temperatury pokojowej. Piekarnik nastawić na 190 stopni.
3. Rozgrzać patelnię i krótko podsmażyć polędwicę z obu stron. Przełożyć do naczynia wyłożonego papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika na mniej więcej 15 minut. Po tym czasie wyjąć mięso i zostawić, żeby odpoczęło na około 5-8 minut. Po tym czasie pokroić w plastry.
Podawać z sosem grzybowym w towarzystwie klusek śląskich.
Składniki:
sos grzybowy:
około 200 gram grzybów (borowiki, podgrzybki)
2 szalotki
½ szklanki bulionu
¼ szklanki białego wina
2 łyżki masła
1 łyżeczka musztardy
3 łyżki śmietany 18 %
sól i pieprz
kilka gałązek świeżej natki pietruszki lub oregano
Krok po kroku:
1. Grzyby dokładnie opłukać i pokroić na małe kawałki. Szalotki pokroić w kostkę.
2. Na maśle podsmażyć chwilę szalotki i dodać grzyby. Smażyć na małym ogniu około 10 minut. Podlać winem. Kiedy płyn się zredukuje wlać bulion, zagotować. Dodać musztardę, śmietanę i wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Gotować do momentu, aż sos lekko zgęstnieje. Na koniec dodać posiekaną natkę lub oregano.
Składniki:
kluski śląskie:
około 600 gram ziemniaków
4 łyżki skrobi ziemniaczanej
1 jajko
sól
mąka do posypania
Krok po kroku:
1. Ziemniaki obrać i ugotować w lekko osolonej wodzie do miękkości. Odcedzić i jeszcze ciepłe zmielić w maszynce lub utłuc tłuczkiem, tak aby nie było grudek. Pozostawić do ostudzenia. Następnie dodać skrobię i jajko i wymieszać ręką na gładką masę.
2. Odrywać z masy ziemniaczanej małe kawałki i formować w dłoniach kluski. Po środku zrobić wgłębienie palcem. Gotowe kluski odkładać na deskę posypaną mąką.
3. W garnku zagotować wodę ze szczyptą soli. Wrzucać partiami kluski do wrzącej wody i gotować około 2 minuty.