Polędwiczki wieprzowe z pesto ziołowo- orzechowym

Miękkie i soczyste polędwiczki najlepiej smakują zaraz po upieczeniu. Mięsko jest najpierw delikatnie obsmażone, a następnie zapiekane z aromatycznym pesto z szałwią, bazylią i orzechami laskowymi. Doskonale komponuje się z pieczonymi ziemniakami.
Składniki (2 porcje):
polędwiczka wieprzowa
kilka gałązek szałwii
kilka gałązek bazylii
garść orzechów laskowych
ząbek czosnku
1 limonka
1 łyżka oliwy
2-3 łyżki masła
sól, pieprz
Krok po kroku:
1. Polędwiczki umyć, osuszyć i pokroić w około 3 cm plastry. Natrzeć solą i pieprzem, odstawić do lodówki.
2. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i rozłożyć na nim orzechy. Wstawić do piekarnika na około 15 minut, po tym czasie wyjąć i ostudzić, a następnie zdjąć skórkę (powinna łatwo odchodzić od orzecha).
3. Do wysokiego naczynia wrzucić obrany czosnek, zioła, orzechy i wycisnąć sok z limonki. Zblendować.
4. Na patelni rozgrzać oliwę. Smażyć polędwiczki po około minucie z każdej strony. Mięso przełożyć do foliowej torebki do pieczenia. Na każdym położyć po łyżce pesto a na nim kawałek masła (patrz na zdjęciu powyżej). Torebkę zawiązać i włożyć do piekarnika na około 8 minut.
5. Kawałki mięsa układać na talerzach, można podawać np. w towarzystwie pieczonych ziemniaków.