Przepiórki w boczku faszerowane żurawiną, jabłkiem i tymiankiem

Przepiórki owinięte cienkimi plastrami boczku doskonale komponują się z jabłkiem, żurawiną oraz aromatycznym tymiankiem. To danie nafaszerowane rozmaitymi smakami i zapachami powinno zaspokoić każdy apetyt! Przepiórki mają pyszne, delikatne mięso podobne do kurczaka, które świetnie współgra z charakterystycznym i wyraźnym w smaku wędzonym boczkiem. Do nadzienia zamiast jabłka można użyć gruszki, a żurawinę zastąpić suszonymi śliwkami lub rodzynkami. Jeśli nie macie świeżego tymianku wystarczy użyć suszonego. Przepiórki możecie podać np. z purée z ziemniaków czy topinamburu.
Składniki:
4 przepiórki
8-12 cienkich plastrów wędzonego boczku
50 gram suszonej żurawiny
1 jabłko
sok z 1/2 cytryny
kilka gałązek świeżego tymianku
1 łyżka masła
sól i pieprz
Krok po kroku:
1. Jabłko obrać i wydrążyć gniazda nasienne, pokroić na osiem części i skropić sokiem z cytryny. Świeży tymianek posiekać.
2. Umyte i osuszone przepiórki natrzeć solą i pieprzem, następnie nafaszerować jabłkiem, żurawiną oraz tymiankiem. Każdą przepiórkę owinąć 2-3 plastrami boczku.
3. Podsmażyć na maśle ze wszystkich stron. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Piec w 190 stopniach przez około godzinę pod przykryciem.