Przepiórki w boczku faszerowane żurawiną, jabłkiem i tymiankiem

Przepiórki w boczku faszerowane żurawiną, jabłkiem i tymiankiem

Przepiórki owinięte cienkimi plastrami boczku doskonale komponują się z jabłkiem, żurawiną oraz aromatycznym tymiankiem. To danie nafaszerowane rozmaitymi smakami i zapachami powinno zaspokoić każdy apetyt! Przepiórki mają pyszne, delikatne mięso podobne do kurczaka, które świetnie współgra z charakterystycznym i wyraźnym w smaku wędzonym boczkiem. Do nadzienia zamiast jabłka można użyć gruszki, a żurawinę zastąpić suszonymi śliwkami lub rodzynkami. Jeśli nie macie świeżego tymianku wystarczy użyć suszonego. Przepiórki możecie podać np. z purée z ziemniaków czy topinamburu.

Składniki:

4 przepiórki

8-12 cienkich plastrów wędzonego boczku

50 gram suszonej żurawiny

1 jabłko

sok z 1/2 cytryny

kilka gałązek świeżego tymianku

1 łyżka masła

sól i pieprz

 

 

Krok po kroku:

1. Jabłko obrać i wydrążyć gniazda nasienne, pokroić na osiem części i skropić sokiem z cytryny. Świeży tymianek posiekać.

2. Umyte i osuszone przepiórki natrzeć solą i pieprzem, następnie nafaszerować jabłkiem, żurawiną oraz tymiankiem. Każdą przepiórkę owinąć 2-3 plastrami boczku.

3. Podsmażyć na maśle ze wszystkich stron. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Piec w 190 stopniach przez około godzinę pod przykryciem.



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *