Pulpeciki w sosie pomidorowym

Pulpeciki w sosie pomidorowym

Delikatne mięso z indyka w pysznym pomidorowym sosie. Możecie skomponować ten posiłek z makaronem, kaszą, ziemniakami -co kto lubi, macie pełne pole do popisu :) To danie na pewno pokochają Wasze dzieci.

Składniki:

pulpeciki:

500 gram polędwiczki z piersi indyka

3 ząbki czosnku

1 czerstwa kajzerka

około 250 mililitrów mleka

1/2 łyżeczki papryki słodkiej

1 łyżeczka suszonej bazylii

sól i pieprz

sos pomidorowy:

6 pomidorów sparzonych i obranych ze skórki lub 2 puszki pomidorów

1- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego (opcjonalnie)

1 cebula

2 marchewki

1/2 łyżeczki chilli

sól, pieprz

dodatkowo:

parmezan

kilka listków świeżej bazylii

 

 

Krok po kroku:

1. Mięso z indyka mielimy w maszynce do mielenia. Bułkę zalewamy mlekiem. W misce mieszamy mięso z odciśniętą z mleka bułką, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, słodką papryką oraz bazylią. Wyrabiamy dłońmi masę i odstawiamy do lodówki.

2. Cebulę, pomidory oraz marchewki kroimy w kostkę. Na maśle podsmażamy pokrojoną cebulę. Dodajemy pomidory oraz marchew. Gotujemy do momentu, aż pomidory się rozpadną a marchew zmięknie. Jeśli zachodzi taka potrzeba w międzyczasie dolewamy wodę. Następnie zdejmujemy garnek z ognia i blendujemy całość na gładki sos. Doprawiamy solą, pieprzem oraz chili. Jeśli sos jest za mało wyraźny w smaku dodajemy koncentrat pomidorowy.

3. Wyjmujemy masę mięsną z lodówki i formujemy mokrą dłonią małe kuleczki (można to zrobić również za pomocą łyżki do lodów, za każdym razem maczając ją w mleku lub wodzie przed nałożeniem mięsa).

4. Sos pomidorowy wstawiamy na palnik i ostrożnie wrzucamy do niego gotowe pulpeciki. Gotujemy przez około 10-15 minut od czasu do czasu delikatnie mieszając.

5. Pulpeciki w sosie pomidorowym podałam z makaronem, posypane parmezanem oraz listkami bazylii.

 



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *