Skrzydełka w żurawinie

Skrzydełka z kurczaka z chrupiącą skórką w sosie żurawinowym. Słodko- kwaśne połączenie z odrobiną ostrości. Do skrzydełek świetnie pasują pieczone ziemniaki i lekka sałatka.
Składniki:
1 kilogram skrzydełek z kurczaka
100 gram żurawiny suszonej
2 ząbki czosnku
1 czerwona papryczka pepperoni
1/2 cytryny
5 łyżek piwa
2 łyżki miodu
1/2 łyżeczki ostrej papryki
1 łyżka oliwy z oliwek
sól
Krok po kroku:
1. Żurawinę wsypujemy do miseczki i zalewamy gorącą wodą, tak aby równo ją zakrywała. Odstawiamy na 10-15 minut.
2. Skrzydełka myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Czosnek oraz paprykę (bez gniazd nasiennych) kroimy w cienkie plasterki. Piekarnik włączamy na 200 stopni.
3. Do rondelka wlewamy żurawinę razem z wodą, dodajemy miód i zagotowujemy. Wlewamy piwo oraz sok z połowy cytryny i doprawiamy ostrą papryką. Mieszamy i gotujemy około 10 minut, aż żurawina będzie miękka, a część płynu odparuje. Następnie zdejmujemy z ognia i blendujemy. Dodajemy pokrojony czosnek i paprykę, łyżkę oliwy oraz szczyptę soli. Mieszamy.
4. Skrzydełka nacieramy przygotowaną marynatą żurawinową i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy folią aluminiową i wkładamy do piekarnika. Po 30 minutach zdejmujemy folię i pieczemy jeszcze 20- 25 minut, aż skrzydełka się zarumienią.