Skrzydełka w żurawinie

Skrzydełka w żurawinie

Skrzydełka z kurczaka z chrupiącą skórką w sosie żurawinowym. Słodko- kwaśne połączenie z odrobiną ostrości. Do skrzydełek świetnie pasują pieczone ziemniaki i lekka sałatka.

Składniki:

1 kilogram skrzydełek z kurczaka

100 gram żurawiny suszonej

2 ząbki czosnku

1 czerwona papryczka pepperoni

1/2 cytryny

5 łyżek piwa

2 łyżki miodu

1/2 łyżeczki ostrej papryki

1 łyżka oliwy z oliwek

sól

 

 

Krok po kroku:

1. Żurawinę wsypujemy do miseczki i zalewamy gorącą wodą, tak aby równo ją zakrywała. Odstawiamy na 10-15 minut.

2. Skrzydełka myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Czosnek oraz paprykę (bez gniazd nasiennych) kroimy w cienkie plasterki. Piekarnik włączamy na 200 stopni.

3. Do rondelka wlewamy żurawinę razem z wodą, dodajemy miód i zagotowujemy. Wlewamy piwo oraz sok z połowy cytryny i doprawiamy ostrą papryką. Mieszamy i gotujemy około 10 minut, aż żurawina będzie miękka, a część płynu odparuje. Następnie zdejmujemy z ognia i blendujemy. Dodajemy pokrojony czosnek i paprykę, łyżkę oliwy oraz szczyptę soli. Mieszamy.

4. Skrzydełka nacieramy przygotowaną marynatą żurawinową i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy folią aluminiową i wkładamy do piekarnika. Po 30 minutach zdejmujemy folię i pieczemy jeszcze 20- 25 minut, aż skrzydełka się zarumienią.

 



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *