Zapiekane cukinie z farszem mięsno- warzywnym

Zapiekane cukinie z farszem mięsno- warzywnym

Cukinie faszerowane mięsem mielonym oraz warzywami zapiekane pod warstwą żółtego sera. Możecie dodać swoje ulubione warzywa (kukurydzę, bakłażana, oliwki) i zioła albo zrobić wersję wegetariańską pomijając mięso. Ogranicza Was tylko wyobraźnia ;)

Składniki (2 porcje):

200 gram mięsa mielonego wołowego

1 cebula

2 ząbki czosnku

1 czerwona papryka

2 duże cukinie

1 marchew

2 pomidory

1 łyżeczka ostrej papryki

garść świeżego posiekanego oregano lub 2 łyżeczki suszonego

1 łyżka oleju rzepakowego

tartego sera

sól, pieprz

 

 

Krok po kroku:

1. Pomidory sparzyć i obrać ze skórki, z papryk wydrążyć gniazda nasiennie, marchew obrać. Czosnek drobno posiekać, paprykę, pomidory, marchew oraz cebulę pokroić w kostkę. Cukinie przekroić na pół, wydrążyć z nich miąższ i posiekać go.

2. Piekarnik nastawić na 200 stopni. Na patelni rozgrzać olej. Podsmażyć cebulę i czosnek, dodać mięso. Kiedy mięso nabierze koloru dodać paprykę oraz marchew. Chwilę smażyć, a następnie wrzucić miąższ z cukinii oraz pomidory. Przykryć pokrywką i dusić do momentu, aż pomidory rozpadną się. Zdjąć pokrywkę, doprawić ostrą papryką, oregano, solą i pieprzem. Trzymać na małym ogniu dopóki nadmiar płynu odparuje i całość zgęstnieje.

3. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Położyć na nim wydrążone cukinie, napełnić je przygotowanym farszem i posypać startym serem.

4. Zapiekać około 35 minut.



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *