Zapiekane cukinie z farszem mięsno- warzywnym

Cukinie faszerowane mięsem mielonym oraz warzywami zapiekane pod warstwą żółtego sera. Możecie dodać swoje ulubione warzywa (kukurydzę, bakłażana, oliwki) i zioła albo zrobić wersję wegetariańską pomijając mięso. Ogranicza Was tylko wyobraźnia ;)
Składniki (2 porcje):
200 gram mięsa mielonego wołowego
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 czerwona papryka
2 duże cukinie
1 marchew
2 pomidory
1 łyżeczka ostrej papryki
garść świeżego posiekanego oregano lub 2 łyżeczki suszonego
1 łyżka oleju rzepakowego
tartego sera
sól, pieprz
Krok po kroku:
1. Pomidory sparzyć i obrać ze skórki, z papryk wydrążyć gniazda nasiennie, marchew obrać. Czosnek drobno posiekać, paprykę, pomidory, marchew oraz cebulę pokroić w kostkę. Cukinie przekroić na pół, wydrążyć z nich miąższ i posiekać go.
2. Piekarnik nastawić na 200 stopni. Na patelni rozgrzać olej. Podsmażyć cebulę i czosnek, dodać mięso. Kiedy mięso nabierze koloru dodać paprykę oraz marchew. Chwilę smażyć, a następnie wrzucić miąższ z cukinii oraz pomidory. Przykryć pokrywką i dusić do momentu, aż pomidory rozpadną się. Zdjąć pokrywkę, doprawić ostrą papryką, oregano, solą i pieprzem. Trzymać na małym ogniu dopóki nadmiar płynu odparuje i całość zgęstnieje.
3. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Położyć na nim wydrążone cukinie, napełnić je przygotowanym farszem i posypać startym serem.
4. Zapiekać około 35 minut.