Zielone curry z kurczakiem, fasolką szparagową i ziemniakami

Zielone curry z kurczakiem, fasolką szparagową i ziemniakami

Curry z kurczaka w niecodziennym wydaniu z polskim akcentem, czyli zieloną fasolką szparagową oraz ziemniakami. Przepis na 2 lub 3 porcje, w zależności od tego czy jesteście bardzo głodni czy trochę mniej :)

Składniki:

2 piersi z kurczaka

2 średnie ziemniaki

150 gram zielonej fasolki szparagowej

1 łyżeczka zielonej pasty curry

400 mililitrów mleczka kokosowego

2 dymki

1 łyżeczka ziaren kolendry

1 łyżeczka trawy cytrynowej ciętej

1/2 limonki

1/2 zielonej papryczki pepperoni

3-4 centymetry imbiru

1/2 łyżeczki białego pieprzu

1/2 łyżeczki cukru trzcinowego

kilka gałązek świeżej kolendry

2 łyżki oleju kokosowego

 

 

Krok po kroku:

1. Piersi z kurczaka pokroić w kostkę i wymieszać w misce z pastą curry. Włożyć do lodówki na minimum pół godziny.

2. Ziemniaki obrać i pokroić w większą kostkę, fasolkę oczyścić, odciąć końce, a dłuższe strąki przekroić na pół. Warzywa zagotować w osolonej wodzie i gotować  jeszcze 5 minut. Odcedzić.

3. Dymki, papryczkę oraz imbir drobno posiekać. Na głębokiej patelni rozgrzać olej i wrzucić cebulę, papryczkę, imbir oraz trawę cytrynową. Ziarna kolendry rozgnieść w moździerzu i dodać do całości. Smażyć około 3 minuty.

4. Po tym czasie zdjąć z ognia i wrzucić wszystko do malaksera lub wysokiego naczynia. Dodać mleczko kokosowe, sok z limonki, świeżą kolendrę i zmiksować.

5. Na tej samej patelni smażyć kawałki kurczaka przez około 3 minuty,  następnie zalać przygotowaną mieszanką kokosową, doprawić pieprzem oraz cukrem trzcinowym.  Zagotować. Dodać ziemniaki razem z fasolką i dusić przez około 10-15 minut, aż warzywa będą miękkie, ale nie rozgotowane.

6. Curry z kurczakiem i warzywami podawać posypane posiekanym szczypiorkiem.



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *