Zielone curry z kurczakiem, fasolką szparagową i ziemniakami

Curry z kurczaka w niecodziennym wydaniu z polskim akcentem, czyli zieloną fasolką szparagową oraz ziemniakami. Przepis na 2 lub 3 porcje, w zależności od tego czy jesteście bardzo głodni czy trochę mniej :)
Składniki:
2 piersi z kurczaka
2 średnie ziemniaki
150 gram zielonej fasolki szparagowej
1 łyżeczka zielonej pasty curry
400 mililitrów mleczka kokosowego
2 dymki
1 łyżeczka ziaren kolendry
1 łyżeczka trawy cytrynowej ciętej
1/2 limonki
1/2 zielonej papryczki pepperoni
3-4 centymetry imbiru
1/2 łyżeczki białego pieprzu
1/2 łyżeczki cukru trzcinowego
kilka gałązek świeżej kolendry
2 łyżki oleju kokosowego
Krok po kroku:
1. Piersi z kurczaka pokroić w kostkę i wymieszać w misce z pastą curry. Włożyć do lodówki na minimum pół godziny.
2. Ziemniaki obrać i pokroić w większą kostkę, fasolkę oczyścić, odciąć końce, a dłuższe strąki przekroić na pół. Warzywa zagotować w osolonej wodzie i gotować jeszcze 5 minut. Odcedzić.
3. Dymki, papryczkę oraz imbir drobno posiekać. Na głębokiej patelni rozgrzać olej i wrzucić cebulę, papryczkę, imbir oraz trawę cytrynową. Ziarna kolendry rozgnieść w moździerzu i dodać do całości. Smażyć około 3 minuty.
4. Po tym czasie zdjąć z ognia i wrzucić wszystko do malaksera lub wysokiego naczynia. Dodać mleczko kokosowe, sok z limonki, świeżą kolendrę i zmiksować.
5. Na tej samej patelni smażyć kawałki kurczaka przez około 3 minuty, następnie zalać przygotowaną mieszanką kokosową, doprawić pieprzem oraz cukrem trzcinowym. Zagotować. Dodać ziemniaki razem z fasolką i dusić przez około 10-15 minut, aż warzywa będą miękkie, ale nie rozgotowane.
6. Curry z kurczakiem i warzywami podawać posypane posiekanym szczypiorkiem.