Żołądki z kurcząt w sosie musztardowo- śmietanowym

Żołądki z kurcząt w sosie musztardowo- śmietanowym

Lubię wracać do smaków z dzieciństwa, a z takimi właśnie kojarzą mi się żołądki. Doskonale smakują z różnymi rodzajami kasz, z ryżem czy klasycznie z ziemniakami. Prawdziwy, domowy obiad :)

Składniki: (około 4 porcje)

500 gram żołądków z kurcząt

4 liście laurowe

8 ziaren ziela angielskiego

1 łyżeczka papryka ostrej

1 łyżeczka papryki słodkiej

garść suszonych grzybów

2 łyżki oleju rzepakowego

1 papryka czerwona

1 duża cebula

 0,5 litra bulionu warzywnego

4 łyżki śmietany 18%

3 łyżeczki musztardy sarepskiej

sól, pieprz do smaku

zol

 

Po kolei:

1. Cebulę kroimy w piórka, z papryki usuwamy gniazda nasienne i kroimy w paseczki.

2. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy żołądki. Dodajemy cebulę, paprykę oraz papryki w proszku. Chwilę podsmażamy.

3. Całość zalewamy bulionem, dodajemy suszone grzyby, liście laurowe i ziele angielskie. Dusimy pod przykryciem przez około godzinę do momentu, aż żołądki będą miękkie.

4. Zdejmujemy pokrywkę i wlewamy śmietanę wymieszaną z musztardą. Zagotowujemy. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

5. Żołądki podałam z kaszą jęczmienną polaną sosem śmietanowo- musztardowym.



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *